Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför vill Vänsterpartiet i Region Kalmar län se en snabbare utbyggnad av vind- och solkraft

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Kommer Region Kalmar län att avsätta resurser för att utöka regionens ägande av vindkraft och kommer regionen att satsa på solcellspaneler på fler fastigheter?

Den frågan ställer regionrådet Linda Fleetwood (V) och regionfullmäktigeledamoten Lena Granath (V) i en interpellation till ansvarigt regionråd.

I interpellationen om hållbar energiförsörjning i regionen konstaterar de båda vänsterpartisterna att regionen har ett mål om hållbar energi för alla och att regionen arbetar för en effektivare energianvändning och en ökad andel förnybar energi – samt att regionen stöttar forskning, teknik och investeringar för ren energi.

”För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att vi fortsätter att bygga ut vindkraftverk och att öka antalet solpaneler för att snabbare bidra till Sveriges klimat- och energimål”

LINDA FLEETWOOD (V) OCH LENA GRANATH (V)

”Totalt har regionen hittills installerat 1 550 kvm solceller som producerar förnyelsebar el till egna byggnader i länet. Årligen produceras 240 000 kWh, vilket täcker det årliga elbehovet för två hälsocentraler i länet. Regionen har dessutom ett eget vindkraftverk som producerar 30 procent av den totala elförbrukningen. För oss i Vänsterpartiet är det viktigt att vi fortsätter att bygga ut vindkraftverk och att öka antalet solpaneler för att snabbare bidra till Sveriges klimat- och energimål”, skriver Linda Fleetwood och Lena Granath i interpellationen.

Lena Granath (V) och Linda Fleetwood (V). Foto: Vänsterpartiet

”Det finns många sätt att minska energianvändningen och energikostnaderna, men vi måste öka den egna rena energiproduktionen och samtidigt göra oss mindre beroende av Ryssland. Därför krävs en snabbare utbyggnad av vind- och solkraft i hela Sverige”, påpekar duon.

”Fyllt av skuld och skam”

Linda Fleetwood har dessutom skrivit en motion om att Vänsterpartiet vill satsa på missbruks- och beroendevården.

Hon föreslår att Region Kalmar län ska genomföra en ettårig satsning för ökad kompetens hos medarbetare i missbruks- och beroendevården – och att regionen prioriterar missbruks- och beroendepatienter med samsjuklighet, som en särskild insats i kommande regionplan.

”Att ha ett missbruk eller ett beroende är fyllt av skuld och skam. Därför behövs bättre och enklare vägar för att få stöd, behandling och vård. Alla som har problem med missbruk och beroenden ska ges möjlighet till snabba hjälpinsatser. I missbrukssammanhang kan varje dag vara livsavgörande. Det är därför väldigt viktigt att lång väntan på vård och hjälp undviks”, skriver Linda Fleetwood i motionen.

Tas upp på torsdagen

Linda Fleetwood och Lena Granath har även skrivit en interpellation, där de frågar på vilket sätt Kry kommer att påverka primärvården i länet vid övertagandet av Cityläkarna.

I en annan interpellation undrar Linda Fleetwood och Jonny Andersson (V) hur regionen arbetar för att locka till sig nyutbildade undersköterskor.

Vänsterpartiets interpellationer tas upp på torsdagens regionfullmäktigesammanträde.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS