Debatt: Nytt förbättrat seniorkort i kollektivtrafiken

Debatt: Nytt förbättrat seniorkort i kollektivtrafiken

2020-10-13 Av av Oskarshamns-Nytt

DEBATTARTIKEL

KLT:s seniorkort blev snabbt en stor succé när det infördes 2018.

Med kortet får seniorer och personer med sjuk- och aktivitetsersättning åka obegränsat i hela länet under 30 dagar, mellan klockan 09:00 och 15:00 och mellan 18:00 och 00:00.

På så sätt tillvaratas den kapacitet som finns under tider med lågt resande samtidigt som seniorerna får möjlighet att resa till en mycket förmånlig kostnad. Förra året såldes det över 46 000 kort och genomfördes 535 000 resor.

”Billigare”

Nu vill Länsunionen (S, C och L) gå vidare och fortsätta förbättra möjligheterna att resa kollektivt.

Vi vill införa ett ”seniorkort plus” som också gör det billigare att åka under helger och sommaren.

På det sättet vill vi tillmötesgå de önskemål som kommit från pensionärsorganisationerna om att seniorkortet även ska kunna användas under andra tider.

Vi vill genom det här förslaget få fler seniorer att välja att resa kollektivt, vilket är positivt både för miljön och förstås för deras ekonomi.

”200 kronor i månaden”

Seniorkort plus kommer att kosta 200 kronor i månaden. Nyheten med kortet är att det också gäller hela lördagar/söndagar samt röda dagar, samt kommer att vara giltigt under de veckor som sommartidtabellen gäller.

Förslaget innebär en ordentlig förbättring till ett fortsatt lågt pris. Seniorkort plus ska ses som ett ytterligare erbjudande. Det tidigare seniorkortet kommer att finnas kvar för dem som hellre vill köpa det.

Peter Wretlund (S) (bilden)

Roland Åkesson (C) (bilden)

Björn Brändewall (L)

Länsunionen i Kollektivtrafiknämnden

Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn