ANNONS

Debatt om vindkraften: “Människor ser sina livsmiljöer förstöras utan att deras röster blir hörda”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Enligt en ny rapport – “Tillståndsstatistik och det kommunala vetot” – från branschorganisationen Svensk Vindenergi, i samarbete med Westander PR, har det kommunala vetot och Försvarsmakten stoppat nästan alla vindkraftsprojekt under årets första sex månader.

Av de 16 landbaserade vindkraftsprojekt som prövades mellan januari och juni 2024, stoppades 12 av det kommunala vetot. Detta motsvarar hela 75 procent av projekten, en betydande ökning jämfört med perioden 2020–2023, då 66 procent av projekten stoppades av samma anledning.

Motståndet växer på landsbygden.

Det ökande motståndet mot vindkraft på landsbygden är ett tydligt tecken på att allt fler medborgare börjar inse de verkliga konsekvenserna av vindkraftsetableringar.

Det handlar inte bara om skepsis kring vindkraftens påverkan på miljön eller som energislag i sig, utan också om en frustration över en tillståndsprocess som upplevs som bristfällig och partisk.

“I praktiken rättslösa”

Människor ser sina livsmiljöer förstöras utan att deras röster blir hörda, och upplever att processerna är riggade till förmån för industrin. I den nuvarande tillståndsprocessen står det svenska folket i praktiken rättslösa.

Förespråkarna för vindkraft bor ofta i storstäder och befinner sig långt ifrån de områden där vindkraften planeras.

De saknar insikt i de problem vindkraften medför samt den oro som landsbygdsbefolkningen upplever.

Det är lätt att stödja projekt på avstånd, men för dem som lever nära vindkraftverken innebär detta en påtaglig förändring av landskapet, livskvaliteten och ekonomin.

Detta är något som allt fler på landsbygden reagerar starkt mot.

Demokrati och kommunalt veto

Att det kommunala vetot nyttjas för att stoppa en så stor andel av vindkraftsprojekten är ett tecken på att kommunpolitikerna lyssnar på sina invånare och att demokratin fungerar, åtminstone på lokal nivå. Det kommunala vetot blir en sista utväg för många kommuner att skydda sina invånare mot projekt de anser vara skadliga.

Krav på åtgärder från regeringen

Den nuvarande situationen har lett till krav på att den svenska regeringen omedelbart agerar för att säkerställa att tillståndsprocesserna blir rättvisa och tar hänsyn till lokalsamhällets behov och rättigheter.

“Komplex fråga”

Ett moratorium för nya vindkraftsprojekt borde vara det enda rätta för att säkerställa att dessa frågor blir grundligt utredda innan fler projekt eventuellt kan få grönt ljus.

Vindkraft är en komplex fråga där miljöhänsyn, ekonomiska intressen och demokratisk rättvisa måste balanseras noggrant. Med stark marknadsföring om att vindkraft är “grön och hållbar” har det svenska folket inte fått hela bilden.

Svensk Vindenergis rapport visar tydligt att de som påverkas direkt av vindkraftsetableringar på landsbygden motsätter sig dessa projekt, och att deras röster inte längre kan ignoreras.

Madeleine Staaf Kura

vindkraftsupplysningen.se

Genrebild: Peter A Rosén

+1
21
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS