Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Debattartikel: ”15 politiker är fler än 2 310 medborgare”

ANNONS

DEBATTARTIKEL

15 politiker är fler än 2 310 medborgare.

Ja, i alla fall om man ska tro kommunfullmäktige i Oskarshamn. Det var nämligen endast 15 politiker som på kommunfullmäktige avvisade kravet på att en folkomröstning skulle hållas om att bevara äldreboendet i Misterhult, ett krav som 2 310 medborgare hade skrivit under.

Med råge fler underskrifter än vad kommunallagen kräver för övrigt.

Kommunfullmäktiges sammanträde måndagen den 8/6 2020 kommer att gå till historien, det var nämligen då som 15 politiker från Socialdemokraterna och Moderaterna satte sig över folkviljan, det var då de satte sig över demokratin och lät prestigen styra i stället.

”Juridiska krumbukter”

Med hjälp av juridiska krumbukter och påståenden har man under en längre tid försökt att ta sig ur frågan om en folkomröstning, men när fullmäktige väl skulle besluta om frågan så lyckades man inte presentera ett enda lagstöd som stöd för sin hållning att folkinitiativet skulle avslås, i stället så använde man sig av ”tyckande” och ”bedömningar”, eller rättare sagt, man gömde sig bakom tjänstemännen.

Vi förstår mycket väl varför den styrande majoriteten inte vill ha en folkomröstning.

De är livrädda för att medborgarna ska säga till dem att de har gjort fel, så livrädda att de inte ens vågar ställa frågan.

Men får en sådan här rädsla verkligen stå över demokratin och dess principer?

Är verkligen 15 politiker (och deras rädsla) fler än 2 310 medborgare?
Vi som närvarade på kommunfullmäktiges möte fick lyssna på hur företrädare för den lila majoriteten med de bägge kommunalråden i spetsen talade sig varma om det stora engagemang som finns i frågan och vilken respekt de har för detta, men att de tyvärr inte ansåg att det gick att godkänna folkinitiativets namninsamling, oklart varför egentligen, det var som sagt endast ett ”tyckande”.

Men nåväl, faktum är att de inte behövde godkänna folkinitiativets insamling om de inte ville, de hade ändå kunnat visa ödmjukhet och respekt för de 2 310 personer som skrivit under genom att ändå besluta om att hålla en folkomröstning.

”Partipiskan viktigare”

Det fanns nämligen ett sådant yrkande från oss i oppositionen!

Men när det var dags för votering så var respekten för engagemanget som bortblåst, då var prestigen och partipiskan viktigare.
Direkt efter mötet så klargjorde företrädare för folkinitiativet att beslutet kommer att överklagas, detta är något som vi i Centerpartiet välkomnar.

Att vi få detta ärende prövat.

Vi är också övertygade om att demokratin kommer att segra till slut, även i Oskarshamns kommun.

Vi är nämligen övertygade om att 15 politiker INTE är fler än 2 310 medborgare.

Centerpartiet i Oskarshamns kommun genom,

Magnus Larsson

Magnus Larsson (C). FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS