Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Debattartikel: ”Mycket olyckligt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Under 2020 ställde stora delar av samhället om till digitala arbetssätt.

Skolor fick med väldigt kort varsel gå över till digital undervisning. Sjukvården har också börjat arbeta mycket mer med att möta invånarna digitalt.

Men i Region Kalmar läns verksamhet för ungdomar, den mest digitalt mogna gruppen i hela befolkningen, blev det istället paus.

Madeleine Rosenqvist (KD).

Ungdomsmottagningar har ett viktigt syfte. Regionen erbjuder här samtal för funderingar om kroppen, alkohol och droger, preventivmedel, graviditet, könssjukdomar eller relationer.

”Kan räcka långt”

Kontakt med ungdomsmottagningen kan räcka långt, samtidigt som det från regionens sida innebär att resurser kan användas på ett klokt sätt.

Att satsa på ungdomsmottagningar är kostnadseffektivt.

Och självklart bör våra ungdomsmottagningar finnas där våra ungdomar finns, på nätet. Under coronapandemin borde det arbetet ha snabbats på ytterligare.

Men det förvånande svaret från den politiska majoriteten är att man istället satte digitaliseringen på standby.

Vid regionfullmäktiges senaste möte debatterades en motion om att införa en digital ungdomsmottagning, ett förslag som även fanns i Kristdemokraternas och Moderaternas gemensamma budgetförslag för 2021.

”Generösa öppettider”

En sådan mottagning skulle erbjuda digitala möten och dessutom kunna ha mer generösa öppettider än de fysiska ungdomsmottagningarna idag har.

I svaret på motionen står att det visserligen pågår projekt i länet för att utveckla digitaliseringstjänster inom ungdomsmottagningsverksamheten, men att dessa ”i vissa delar pausats på grund av coronapandemin”.

I debatten under regionfullmäktige verkade regionrådet Johanna Wyckman (L) vara tillfreds med detta.

Jag tycker att det är mycket olyckligt.

Många andra projekt för digitalisering har kunnat drivas i högre fart under pandemin än vad som var möjligt före den.

’Risken är också att behovet av ungdomsmottagningarnas tjänster byggs upp under pandemin och att det blir ett ökat söktryck när pandemin är över som mottagningarna inte är rustade för.

”Går inte att skylla på pandemin”

Johanna Wyckman och Länsunionen försvarade också de uteblivna satsningarna på digitala ungdomsmottagningar med att det ändå inte är dit som ungdomar primärt ska vända sig, utan till barn- och ungdomshälsan. Men samtidigt säger vi från regionens sida:

”På ungdomsmottagningen är ingen fråga för liten. Hit kan man vända sig för att få hjälp och stöd eller bara för att prata.”

Då ligger det också på regionen att göra det möjligt för ungdomarna att vända sig till ungdomsmottagningarna digitalt.

Det går inte att skylla på coronapandemin för att göra paus på stället. Tvärtom skulle arbetet ha drivits framåt ännu mer.

Madeleine Rosenqvist (KD), vice ordförande i beredningen för invånarfrågor

FOTO

FREEPIK OCH PIERRE STJERNFELDT                    

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS