Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Debatt: Vi måste handla mer lokalt

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

Vi måste handla mer lokalt!

Oskarshamn och kustremsan i övrigt har exceptionellt många duktiga lokala matproducenter i olika storlekar. Handeln tycker i stort att det är onödigt med lokal mat.

Det är fokus på nationella och internationella företag i alla butiker, eftersom deras produkter blir billigare, och vissa butiker har överhuvudtaget inget i sortimentet som kan härledas till Småland.

”Förvånar mig”

Det förvånar mig inte att butikerna ser rent lönsamhetsmässigt att det är mer lukrativt att köpa in billigt och sälja till bra marginaler, men det förvånar mig att inte fler konsumenter som du och jag sätter ner foten och kräver att butikerna tar sitt lokala ansvar.

Mer än hälften av butikerna i Oskarshamn är inte återförsäljare av potatisen från Axelsson, tomaterna från Högsby eller ens mjölken från Emåmejeriet.

Det kommer potatis, tomater och mjölk från deras centrallager någonstans i Sverige medan de lokala matproducenterna går på knäna. Axelssons har satsat oerhört och deras potatis är inte ens dyrare än potatisen som man inte kan veta vart den kommer ifrån, så det är fullkomligt orimligt att vi ska köpa långväga mat.

Mjölken från Emåmejeriet kostar kanske en krona mer men den går direkt till bonden, medan Arlas bönder får gå på knäna, ändå väljer butiker att satsa på den billigaste mjölken som bär butikens logotyp. Att den typen av billiga produkter säljs gör att bönderna får ännu mindre betalt och jag tycker att man ska skämmas om man väljer den. Utländskt kött ska vi inte ens prata om.

”Leva här och nu”

Vi måste börja leva här och nu. Vi bor i Oskarshamn och vi måste se till att vår region mår bra. Att jordbrukarna har det tillräckligt bra för att kunna fortsätta samexistera, och det går inte att köpa mjölk från Falköping eller kött från Viborg i längden om vi vill ha kvar bönderna i trakten. Arla är numera danskt och verkar inte bry sig om svenska bönder, måttet är rågat.

Johannes Karlsson, Oskarshamn

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS