SVERIGE
Ett fall av mpox, tidigare kallat apkoppor, har konstaterats i Region Stockholm.
Det rör sig om den dödligare gruppen – klad 1.
Det rapporterar Folkhälsomyndigheten och regeringen på en pressträff på torsdagseftermiddagen.
Det är det första dokumenterade fallet av klad 1 utanför Afrika.
Det var i går, onsdag, som Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerade att spridningen av mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa – ett så kallat globalt hälsonödläge.
“Följer utvecklingen noga”
– Denna deklaration innebär att WHO kan utfärda rekommendationer till medlemsländerna, som kan underlätta för länderna att vidta särskilda åtgärder och inte minst sätta in resurser för att förhindra eller minska smittspridning. Flera afrikanska länder är drabbade – och framför allt i Demokratiska republiken Kongo är situationen mycket svår, med en omfattande spridning. Regeringen gav redan före sommaren Folkhälsomyndigheten i uppdrag att på nationell nivå säkerställa tillgången till vaccin mot mpox – och det finns nationella lager med vaccin mot mpox i beredskap. Folkhälsomyndigheten har också sedan tidigare ett uppdrag att säkerställa tillgången till antivirala läkemedel. Regeringen följer utvecklingen noga och har nära dialog med Folkhälsomyndigheten i frågan. Sverige har förstås också tät kontakt med relevanta aktörer, både inom EU och internationellt, säger socialministern Jakob Forssmed (KD).
Han fortsätter:
– Vi har också nu, under eftermiddagen, fått bekräftat att vi har ett fall i Sverige av den allvarligare typen av mpox – den som heter klad 1. Det är förstås någonting vi tar på allvar – samtidigt är det här ett arbete som hälso- och sjukvården och de regionala smittskyddsenheterna kan och har upparbetade rutiner och system för att hantera. Folkhälsomyndigheten samordnar arbetet på nationell nivå och har nära dialog med de regionala smittskyddsenheterna.
Smittades i Afrika
Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger så här:
– Vi har en person som har sökt vård i Region Stockholm, som har konstaterats ha mpox – orsakad av virusvarianten klad 1. Det är det första klad 1-fallet som har diagnosticerats utanför den afrikanska kontinenten. Den drabbade personen har smittats under en vistelse i ett område i Afrika där det pågår ett stort utbrott av mpox, klad 1. Personen i Sverige, som har fått en bekräftad smitta, har fått både vård och förhållningsregler, enligt gällande rekommendationer. Vi bedömer att Sverige har en bra beredskap för att både diagnosticera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert och bra sätt. Att en patient med mpox vårdas i landet påverkar inte risken för befolkningen i stort.
– Sverige har tillgång till vacciner och Folkhälsomyndigheten arbetar nu med att göra olika moduleringar och löpande bedömningar av både behov och tillgång till vacciner och också behov av uppdateringar av de vaccinrekommendationer som vi har för närvarande, säger Olivia Wigzell.
Magnus Gisslén, som är statsepidemiolog, betonar att larmet från WHO innebär att det här är en infektion som måste tas på allvar.
“Oroväckande utveckling”
– Mpox är en virusinfektion som har funnits väldigt, väldigt länge. Det finns två varianter – klad 2, som framför allt finns i Västafrika – i Nigeria har många fall konstaterats och man hade även en spridning till övriga världen från 2022 och framåt. Det kommer fortfarande sådana fall. Sverige har haft ungefär 300 klad 2-fall. I Centralafrika, särskilt i den Demokratiska republiken Kongo, är det klad 1 som sprids sedan länge. Under det senaste året har man sett en ganska kraftig ökning av antalet fall. Under de senaste månaderna har man sett en spridning till grannländer. Det är en oroväckande utveckling, enligt WHO – och det håller vi med om, säger han.
– Symptomen vid en mpox-infektion är en infektion som ger koppor – blåsor på kroppen. Infektionen ger feber, halsont, svullna lymfkörtlar, ont i kroppen och huvudvärk. Men kopporna är typiska. När det gäller smittsamheten, så är klad 2 sannolikt något mildare än klad 1. Det är sannolikt en större risk för allvarlig sjukdom och död med klad 1 jämfört med klad 2. Och klad 1 är sannolikt mer smittsam än klad 2.
“Hushållskontakter”
– Klad 2-varianten som spreds under 2022 och framåt har framför allt drabbat gruppen män som har sex med män, som har haft många sexuella kontakter. Alltså en sexuell kontakt för smitta. När det gäller klad 1 handlar det mer om hushållskontakter och även spridning via sexuella kontakter. Det ska dock sägas att det är bristfälliga data – det är ju områden där sjukvårdssystemen inte är perfekt utbyggda och där rapporteringen inte är perfekt. Det finns säkert stora mörkertal både i Kongo och grannländerna. Det gör att bedömningen är lite svår. Att vi nu ser ett fall i Sverige, eller utanför den afrikanska kontinenten, är inte oväntat på något sätt. Det här är en epidemi som Folkhälsomyndigheten har följt under en längre tid och vi har en beredskap för att det kan komma fall av klad 1, vilket det nu har gjort. Man ska varken överskatta eller underskatta riskerna, eftersom det finns många osäkerheter. Därför tar vi det här på väldigt stort allvar.
– Det viktiga med ett fall som kommer till Sverige, det är att förhindra att vi får en spridning här, förstås. Det är smittskyddsåtgärder som gäller – med isolering, kontaktspårning och med andra åtgärder, säger Magnus Gisslén.
Genrebild: Freepik (överst)
Chefredaktör & ansvarig utgivare