Den lokala julhandeln påverkas av de nya restriktionerna

Den lokala julhandeln påverkas av de nya restriktionerna

2020-11-12 0 av Annicka Gunnarsson

OSKARSHAMN

Julhandeln blir annorlunda i år då Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd för länet. Oskarshamns kommun uppmanar invånarna till att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum vilket påverkar den lokala julhandeln.

På Shalom Second Hand i Oskarshamn hade man förberett en stor avdelning med julsaker och på tisdagsförmiddagen var det premiär för årets julmarknad med julsaker.

Några timmar senare kom nya restriktioner och skärpta råd för länet. Invånarna uppmanas att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum.

Butikerna gör vad de kan för att anpassa sig till de nya restriktionerna. Flera butiker erbjuder bokning av egen shoppingtid, hemkörning av varor, e-handel med mera.

Gott om plats för att hålla avstånd

På Shalom Second Hand har man anpassat sig till restriktionerna och personalen använder skyddsutrustning.

”Shalom har en butiksyta på 650 kvadratmeter så här finns gott om plats för att hålla 2 meters avstånd till andra kunder och personalen har både munskydd och handskar. Många behöver komma till Shalom för det sociala. Kunder som anställda, vi är en mötesplats för många dessa tider”, berättar Sara Axtelius, som arbetar i butiken.

Handla klimatvänligt

”Att handla begagnat hos oss är att handla klimatvänligt och miljönyttigt. Att återanvända alla fina julsaker och inte köpa för mycket nytt. Sen kan jag tycka att det blir mera mysigt med äldre julpynt i granen. Även ljusstakarna var finare förr än dagens plast,” säger Sara Axtelius som även är ansvarig för Shalom Vintage på Facebook.

Vill krama sin mamma

Avslutningsvis så undrar vi vad Sara önskar sig mest av allt just nu.

”Jag önskar att covid 19 skulle försvinna så jag kan få krama min mamma. Har inte kramat henne sen april. Hon är 83 år”, säger Sara Axtelius.

Julgranskulor i alla tänkbara färger
Handla julpynt på secondhand är hållbart och miljövänligt.

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

SHALOM SECOND HAND