Den ukrainska flaggan har hissats utanför stadshuset i Oskarshamn

Den ukrainska flaggan har hissats utanför stadshuset i Oskarshamn

2022-03-14 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

För att visa solidaritet med Ukraina och det ukrainska folket har Oskarshamns kommun hissat Ukrainas flagga utanför stadshuset.

Det var på måndagsförmiddagen som kommunens kommunikationschef Maria Ihse och fullmäktigeförsamlingens ordförande Yvonne Bergvall (S) hissade flaggan på Varvsgatan.

Maria Ihse och Yvonne Bergvall. Foto: Peter A Rosén

Fullmäktigepolitikerna antog följande uttalande på sammanträdet under måndagskvällen:

”När vi, demokratiskt valda fullmäktigeledamöter i Oskarshamns kommun, sammanträder idag gör vi det mot en mörk bakgrund. Den senaste tidens omotiverade och olagliga attack på Ukraina – en självständig och suverän nation vars territoriella integritet inte är förhandlingsbar – är också en attack mot det demokratiska samhället. Den måste bemötas. Vi får inte ta demokratin för given – den måste erövras av varje generation, varje dag. Det känns därför både naturligt och viktigt att i inledningen på vårt kommunfullmäktigemöte den 14 mars 2022 gemensamt uttala vårt fördömande av Rysslands pågående invasion av Ukraina och vår solidaritet och vårt stöd för Ukraina och dess demokratiskt valda ledning.”

Fullmäktiges ordförande Yvonne Bergvall (S). Foto: Peter A Rosén

– Jag känner en sorg i hjärtat över det här. Vi kommer att uppmuntra fullmäktigeledamöterna att skänka en slant till någon av alla de organisationer som samlar in pengar för att hjälpa människor i Ukraina. Det här är ett krig som ingen av oss trodde att vi skulle behöva uppleva. Att oskyldiga människor utsätts för fasa och nöd, säger Yvonne Bergvall.

”Som förälder känner jag att det måste vara ohyggligt och skrämmande att inte kunna skydda sina barn i kriget”

YVONNE BERGVALL (S), ORDFÖRANDE I FULLMÄKTIGEFÖRSAMLINGEN I OSKARSHAMNS KOMMUN

– Som förälder känner jag att det måste vara ohyggligt och skrämmande att inte kunna skydda sina barn i kriget. Att ha ett fullmäktigemöte med de ärenden som vi har är i det här sammanhanget futtigt när vi har ett land som befinner sig i krig.

– Jag känner också att det är fantastiskt att man föddes och växte upp i Sverige. Jag har inte gjort någonting för att hamna här. Det var tillfälligheter som gjorde att det blev i det här fina landet. Mina tankar finns ständigt hos de utsatta människorna i Ukraina, säger Yvonne Bergvall.

Den ukrainska flaggan vajar i den svaga vinden utanför stadshuset i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén
Dela gärna artikeln:

Annons: Hela Sverige ska leva Oskarshamn