Det är nästan omöjligt att hitta de senaste grafikkorten i Oskarshamn

Det är nästan omöjligt att hitta de senaste grafikkorten i Oskarshamn

2021-01-16 0 av Oskarshamns-NyttOSKARSHAMN

Inga grafikkort i sikte. Bitcoin är anledningen.

Det är nästan omöjligt att hitta de senaste grafikkorten. Nordway Store i Oskarshamn säger att de är i samma läge som alla andra återförsäljare på marknaden just nu.

Enligt amerikanska PC Gamer är anledningarna fler. Tjuvar i Kina har stulit de bästa grafikkorten. Men det är en liten orsak.

Enorm efterfrågan

Efterfrågan är enorm. Grafikkorten försvinner från hyllorna direkt. Det nya spelet Cyberpunk 2077 behöver de bästa grafikkorten.

Men den största anledningen heter kryptovalutornas utveckling. De har ökat sitt värde så att det är lönsamt att syssla med så kallad mining som funkar bäst med senaste grafikkortstekniken.

Under jullovet var det många som sökte efter en ny dator. Barnen hade tagit skärmarna i besittning för att kommunicera och spela med sina vänner och klasskamrater.

Lågt antal

Internetsidan komplett.se anger att det kommer in ett lågt antal grafikkort i februari. De rekommenderar att man lägger sin order men vet inte när den kan levereras enligt deras kundtjänst. Samma sak gäller alla stora leverantörerna.

FAKTA

Bitcoin kostade i början av covid-19, i april, runt 65 000 kronor. Den 10 januari 2021 fick man betala mer än 400 000 svenska kronor för en Bitcoin. Hade man köpt Bitcoin för 5 år sedan så hade den enligt internetbanken Avanza ökat med nära 10 000 procent.

GENREFOTO: FREEPIK