”Det här är en stor och mycket välkommen satsning”

”Det här är en stor och mycket välkommen satsning”

2021-04-06 0 av Peter A Rosén
 

LÄNET

”När regeringen och samarbetspartierna på tisdagsmorgonen presenterade nya åtgärder för att hantera coronapandemin, stod det klart att Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kommer att få närmare 100 miljoner kronor extra”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i ett pressmeddelande på tisdagen.

”Satsningen, som förhandlats fram mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, ska användas till covid-relaterad vård och uppskjuten vård, testning, smittspårning och vaccinationer, bland annat”, skriver partierna, som samlas under namnet Länsunionen i Region Kalmar län.

– Det här är en stor och mycket välkommen satsning i en exceptionell tid, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande. Det är riktade pengar som träffar precis är de behövs bäst och vi välkomnar den möjlighet det här ger oss att dämpa pandemins effekter i Region Kalmar län.

”Köerna ska bort”

”En stor del av pengarna ska gå till det som kallas coronarelaterad vård och uppskjuten vård, det vill säga den vård som har fått anstå under pandemin. Runt om i landet har operationer fått skjutas upp och köerna har fyllts på”, skriver de tre partierna.

– För Region Kalmar läns del ser det ut som att vi får strax under 50 miljoner kronor för detta. Köerna ska bort och för att snabbare komma tillbaka till grundläget, när pandemin är över, är det här ett ytterst välkommet tillskott, säger Christer Jonsson (C), ordförande för Hälso- och sjukvårdsberedningen.

Christer Jonsson (C).

”Har ökat rejält”

”Av de totalt 7 miljarder kronor som presenterades på tisdagsmorgonen ska 700 miljoner kronor användas vaccinationer i landets regioner. För Region Kalmar läns del beräknas det bli närmare 17 miljoner kronor”, skriver Länsunionen.

– Vaccinationsviljan bland befolkningen har ökat rejält den senaste tiden, vilket är oerhört positivt. Det betyder också ökade kostnader för oss som region och nu får vi ersättning för det, säger Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Johanna Wyckman (L).

FOTO

LÄNSUNIONEN OCH FREEPIK (ÖVERSTA BILDEN)