OSKARSHAMN
“Visserligen uppmanar Oskarshamns kommun eleverna att cykla eller gå till skolan, men det är knappast ett alternativ för gymnasieelever som bor i Kristdalatrakten.”
Det skriver en av Oskarshamns-Nytts läsare i ett mejl till redaktionen.
Personen, som vill vara anonym, fortsätter:
“Men att åka buss är inte så lätt heller. Den sista turen från Oscarsgymnasiet denna termin, som går till Bråbo/Kristdala, avgår redan 15.35 från gymnasiet. Då har undervisningen i många fall inte avslutats för dagen.”
“Går inte längre”
“Tidigare har 15.55-bussen plockat upp vid gymnasiet strax efter 16, vilket fungerat väl de flesta dagar både för färd till Bråbo (med byte i Sanden) och Kristdala. Den turen går inte längre. Alternativ som kvarstår är några timmar senare och kombinationen med närtrafik. Närtrafiken måste bokas senast 2 timmar före färd varje dag och resan från Oskarshamn till Bråbo tar drygt 1,5 timme (45 minuters väntetid i Kristdala). Knappast ett alternativ för daglig pendling alltså.”
“Buss 53, med avgång 15.55 som passerade Oscarsgymnasiet, är saknad av ungdomarna som går på gymnasiet och bor i Kristdalabygden.”
“Vad kan man förvänta sig?”
“Jag undrar varför buss 53 med avgång 15.55 är borta? Jag tror inte Oscarsgymnasiet är medvetna om detta och om de ens har möjlighet att komprimera skoldagarna så att de ungdomar som bor avsides har möjlighet att åka kollektivt. Vad styr busstidtabellerna? Hur går besluten till? Vad kan man förvänta sig som skattebetalare?”, skriver personen ifråga.
Vår tidning ställde frågan till bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S). Han svarar så här:
“Jag fick i veckan information av vår skolskjutshandläggare att det skett en förändring gällande turen och att det påverkade gymnasieelever.
Den aktuella linjen är en vanlig linje och dessa tar Kalmar länstrafik beslut om. Vem som har tagit beslutet där och vad bakgrunden är vet jag inte.
Oskarshamns kommun köper skolskjutsturer av Kalmar länstrafik, men det omfattar inte gymnasieelever.
Det är rektorn som beslutar om schemat för eleverna och det är flera saker som påverkar schemat, exempelvis antal timmar som ska erbjudas i respektive ämne, tillgång till undervisande lärare i det aktuella ämnet och klassrum. Om det är möjligt att göra förändringar i elevens schemat vet jag inte.”
TEXT & FOTO
PETER A ROSÉN
Chefredaktör & ansvarig utgivare