ANNONS

“Det här handlar om vilket samhälle vi vill ha när pandemin är över”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

De regionala och statliga bidragen till kulturen i Region Kalmar län beslutades idag, på Regionala utvecklingsnämndens sammanträde. Totalt fördelas över 88 miljoner kronor.

Kulturutövarna i Sverige och Kalmar län har drabbats hårt av Coronapandemin.

Inställda utställningar, avbokade uppdrag och inställda föreställningar betyder drastiskt minskade inkomster och risk för ett tynande kulturliv i regionen.

Även Region Kalmar läns egna kulturverksamheter har drabbats. I budgeten för de regionala kulturella verksamheterna sker därför en uppräkning 1,9% på de regionala medlen. Det innebär att kulturbudgeten utvidgas med 1 miljon kronor för satsningar inom de kreativa och kulturella näringarna.

– Det här handlar om vilket samhälle vi vill ha när pandemin är över, vad vi vill kunna ha kvar och vad vi vill kunna uppleva, säger Karin Helmersson (C), ordförande i Regional utvecklingsnämnden (bilden). De regionala kulturverksamheterna är oerhört viktiga för både bevarande av historia och utvecklande av framtiden.

Digitala lösningar

En sak som många aktörer jobbar med just nu och som kommer att ge utökade möjligheter till kulturkonsumtion i framtiden, är digitala lösningar för att nå och ge utökad service till publiken. I december 2020 utlyste Regionala utvecklingsnämnden ett digitalt omställningsstöd på totalt 2 miljoner kronor. På onsdagens nämndsmöte beslutades de pengarna fördelas på 10 regionala kulturaktörer.

– Utvecklingen av digitala lösningar ger ytterligare effekter i form av arbete för till exempel egenföretagare inom produktionsteknik, säger Peter Wretlund (S), regionråd med ansvar för regional utveckling.

Uppdaterade riktlinjer

Nämnden beslutade också om uppdaterade riktlinjer för de kulturstipendier som årligen betalas ut. Det handlar om belöningsstipendier och arbetsstipendier, som tidigare kunnat delas ut till personer som inte nödvändigtvis varit verksamma i Kalmar län, men som vuxit upp här.

– Vi vill att stipendierna ska ge länsborna något i slutänden och därför ändrar vi nu riktlinjerna så att stipendiemottagarna måste vara bosatta och verksamma i Region Kalmar län, säger Johanna Wyckman (L), regionråd.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS