Distansarbete bidrar till rekordår för RUT-tjänster i Kalmar län – ökning med 11%

Distansarbete bidrar till rekordår för RUT-tjänster i Kalmar län – ökning med 11%

2021-01-09 Av av Annicka Gunnarsson
Annons: Oskarshamns kommun

LÄNET

Coronapandemin har inte minskat svenskarnas behov av att köpa hushållsnära tjänster – tvärtom. Omsättningen av RUT-tjänsterna ökade med hela 11% i Kalmar län enligt ett pressmeddelande från Almega.

Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, berättar om fjolårets rekordökning av RUT-tjänster.

– ”Den huvudsakliga förklaringen till ökningen är troligen att många personer arbetar hemifrån och tillbringar mer tid i hemmet. Störst ökning har avdrag för IT-tjänster, vilket rimligen förklaras med att mer hemarbete krävt bättre IT-lösningar i hemmet”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega. Foto: Johan Jeppsson

Kraftig ökning i Kalmar län

Antalet köpare i Kalmar län ökade med hela 11,0% vilket är tredje högsta ökningen för hela landet. Endast Örebro län 13,7% och Jämtlands län 12,6% hade bättre utveckling. Snittet för hela landet är 7,3%.

Behovet av hemstädning ökar stadigt men i en förhållandevis låg takt. Den största ökningen under 2020 skedde inom IT-tjänster och trädgårdstjänster.

Rutavdraget utökades 1 januari 2021

Vid årsskiftet ökade rutavdraget till 75 000 kronor per person och år. Samtidigt utvidgades avdraget med ett antal nya tjänster, och inkluderar numera exempelvis tvätt, möblering och hopsättning av möbler och enklare tillsyn av fritidsfastigheter.

– ”Detta borgar för att fler tjänstejobb kommer att skapas och att den goda tillväxten inom rut-branscherna kommer fortsätta även under 2021”, säger Andreas Åström.

Avdrag för IT-tjänster har störst ökning då många arbetar hemifrån och tillbringar mer tid i hemmet. FOTO: FREEPIK
Dela gärna artikeln: