Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Dold agenda?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KRISTDALA

Neddragningen vid brandstationen i Kristdala ska inte vara varaktig.

Det handlar enbart om en tillfällig förändring över semesterperioderna i sommar. Det sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) till Oskarshamns-Nytt i går, lördag.

”Det är naturligtvis ett glädjande besked”, skriver Centerpartiet i ett inlägg i sociala medier.

”Men det gör ju att räddningschefens uttalande i veckan blir än mer märkligt och vi ställer oss frågan om det finns en dold agenda från verksamhetsledningens sida i detta när ansvarig chef agerar på det sättet utan att föra en dialog med politiken först? Med anledning av detta så kvarstår våra frågor till kommunalrådet och vi ser fram emot att få dem besvarade vid kommunfullmäktiges möte i juni”, skriver Centerpartiet, som i fredags, via Magnus Larsson, lämnade in en interpellation till Andreas Erlandsson gällande räddningstjänsten i Kristdala.

Vår tidning ringer upp Magnus Larsson på söndagsförmiddagen.

Är ni rädda för att man ändå, på något sätt, försöker få igenom en permanent neddragning vid räddningstjänsten i Kristdala?

– Rädda vet jag inte om vi är. Men räddningschefens uttalande var så kategoriskt. Och kommunalrådet sa något helt annat. Det är märkligt. Vad står det för? Det undrar man. Det är dubbla budskap, svarar Magnus Larsson.

Befarar ni att cheferna har en dold agenda i sammanhanget?

– Det skulle kunna vara så. Men jag vet inte. Något handlar det om i alla fall när räddningschefen (Jonas Neldemyr) uttalar sig som han gör utan att stämma av med politiken först.

Skulle även den politiska majoriteten (Socialdemokraterna och Moderaterna) kunna ha en dold agenda i frågan?

– Jag vet inte. Det är det ärliga svaret.

Räddningstjänsten i Kristdala kommer inte att kunna genomföra rökdykningsinsatser på egen hand under semesterperioderna i sommar. Är inte det illa nog?

– Jo, det är inte bra, naturligtvis. Det här är en stor fråga som handlar om mer än att det ska vara en styrkeledare och tre brandmän i varje skiftlag över sommaren. I höst går man tillbaka till dubbelskift, på grund av att man inte har full bemanning i dag. Vi måste titta på åtgärder som löser problemet på lång sikt. Det här kommer jag att ta upp med Andreas Erlandsson under fullmäktigemötet i juni.

Regeringen tittar tydligen på det här med räddningstjänsten. Det återstår att se om det kommer något förslag som berör hela landet. Skulle man kunna förstatliga räddningstjänsten, precis som man har gjort med polisen?

– I princip är jag motståndare till förstatliganden. Då tas besluten ännu längre ifrån de små orterna, vilket skulle kunna vara förödande för Kristdala, exempelvis.

Men befolkningsunderlaget i Kristdalabygden är för litet för räddningstjänsten. Det handlar således om att försöka öka på folkmängden. Hur ser du på det?

– Ja, så är det. Vi behöver bli fler, säger Magnus Larsson, som bor i Kristdala och är uppvuxen i en by utanför tätorten.

– Vi behöver bli fler i Kristdalabygden och hela kommunen. Inte minst för att klara av välfärden framöver.

– När det gäller landsbygden, så gäller det att skapa förutsättningar som gör att man kan bo, jobba och leva här. Det handlar, exempelvis, om att ha kommunal service och en bra räddningstjänst. Det skapar trygghet. Det är mångbottnat. Fiber är också en viktig del. Vi kämpar för landsbygden hela tiden. Tyvärr ser vi att mycket dras in. Kommunen har inte bara ett serviceansvar. Den har även ett utvecklingsansvar, och det ser vi inte på samma sätt. Vi skulle vilja se en aktiv politik från kommunens sida. Just nu går det åt fel håll, som vi ser det.

”Se över avtalen”

När det kommer till den konkreta frågan på brandstationen i Kristdala, så måste man, bland annat, titta på hur arbetsmiljön är, anser Magnus Larsson.

– Det handlar även om att se över utrustningen och förutsättningarna på stationen. Jag tror också att man behöver se över avtalen, så att det blir mer attraktivt att vara deltidsbrandman, säger Magnus Larsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Fler artiklar i ämnet hittar du här:

Magnus Larsson (C). FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS