Döms efter att ha gått bärsärkagång på socialkontoret i Högsby

Döms efter att ha gått bärsärkagång på socialkontoret i Högsby

2021-05-06 Av av Peter A Rosén

HÖGSBY

Mannen som gick bärsärkagång på socialkontoret i Högsby i slutet av mars förra året döms till fängelse i fyra månader för skadegörelse, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Den dömde, som är i 50-årsåldern och har sin adress i Oskarshamns kommun, frikänns från åtalet om olaga intrång.

Mannen och hans hustru kom till ett inbokat möte på kontoret under den aktuella dagen.

Den dömde sa att han ville ”lösa situationen” som hade uppstått efter att dottern hade blivit omhändertagen på grund av våld i hemmet.

Situationen urartade dock – mannen blev upprörd och slog med en stol mot en lucka.

Personalen tryckte på överfallslarmet.

Den dömde lämnade då kontoret, men han återvände efter en liten stund – med ett träföremål i handen. Han började slå sönder fönsterrutor med detta föremål.

Samtidigt flydde personalen till kommunhuset, med hjälp av sina bilar.

Förstörde 24 rutor

Polisen grep mannen och mannen gjorde då motstånd genom att kränga med kroppen, sparka och streta emot.

Det visade sig att han hade förstört 24 fönsterrutor och en stol. Hans framfart hade även orsakat märken på en receptionslucka och samt skador på en dörr och en dörrkarm.

Mannen har erkänt att han slog sönder en stol och att han orsakade märken på en receptionslucka samt skador på en dörr och en dörrkarm. Han har också medgett att han slog sönder en av rutorna, men han har förnekat övriga gärningar.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att det är NN som har slagit sönder de andra rutorna också. Någon annan tänkbar gärningsman har inte funnits på platsen vid det aktuella tillfället.

Den dömde förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret – varav två handlar om kontaktförbud, som är kopplade till ett aktuellt åtal (han har belagts med kontaktförbud mot två socialsekreterare i Högsby kommun efter att tidigare ha uppsökt dem i deras hem).

Ett avsnitt rör sig om en hastighetsöverträdelse.

Dela gärna artikeln: