Efter beskedet om att Oskarshamn kan få en forskningsreaktor: ”Glädjande”

Efter beskedet om att Oskarshamn kan få en forskningsreaktor: ”Glädjande”

2021-02-16 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Nyligen ansökte Uniper och Blykalla i samarbete med KTH om att påbörja arbetet med uppförandet av en forskningsreaktor i Oskarshamn. Man vill utveckla så kallade SMR-reaktorer (Small Modular Reactor) som är avsevärt mindre reaktorer och som kan placeras där behovet finns.

– Det är glädjande att det nu finns en ansökan om att utveckla små modulära reaktorer i Sverige, men framförallt i Oskarshamn, säger riksdagsledamoten och oskarshamnaren Mattias Bäckström Johansson (SD).

– Den statliga satsningen på forskning kring ny kärnkraft har varit obefintligt under lång tid. För två år sedan fick Sverigedemokraterna igenom vårt tillkännagivande om att statens energiforskningsanslag även ska vara tillgängligt för kärnenergiforskning.

– Tyvärr har dock Energimyndigheten hittills avslagit samtliga inkomna ansökningar sedan dess, men nu har Sverige chansen att få vara med och utveckla framtidens kärnkraft, säger Mattias Bäckström Johansson, som är Sverigedemokraternas talesperson när det gäller energipolitik.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

Dela gärna artikeln: