EFTER TRE MÅNADER UTAN TREPOÄNGARE PÅ BORTAIS: Fansen jublar över IKO-vinsten i Malmö

Malmö – IK Oskarshamn 3–4 (0–1, 0–2, 3–1)

Mål, IKO: Tomas Zohorna, Mikkel Øby-Olsen, Jonas Engström, Johan Johnsson.

IK Oskarshamn, som inte har plockat en trepoängare på bortais sedan 2–1-vinsten i Växjö den 25 november förra året – åkte till Malmö med nio bortaförluster i följd i bagaget.

Det blev inte tio i rad.

IKO vann med 4–3.

Kalmar läns hockeystolthet har därmed vunnit de tre senaste fajterna mot Skånegänget.

Efteråt pratade många om en situation som i mångt och mycket blev matchavgörande.

Tomas Zohorna, som öppnade målkontot i numerärt överläge i den första perioden (hans tolfte fullträff för säsongen), borde i ärlighetens namn ha blivit utvisad i andra perioden, då han drog omkull en hemmaspelare med klubban.

Närbild på Tomas Zohorna, IK Oskarshamn
Tomas Zohorna. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Men ingen åtgärd från domarhåll. I stället kunde Mikkel Øby-Olsen göra 2–0 några sekunder senare (hans tredje mål hittills under innevarande säsong).

Mikkel Öby-Olsen, IK Oskarshamn med John Dahlström i bakgrunden
Mikkel Öby-Olsen. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Jätteräddningar

Sedan var det den storspelande IKO-målvakten Tim Juel som räddade ”Bönderna från Småland” med flera fantomräddningar.

Tim Juel. Arkivfoto: Peter A Rosén

Malmö, som firade sitt 50-årskalas och spelade i rödgula jubileumströjor, skapade faktiskt ett par heta chanser i boxplay (ett friläge och ett två mot ett-läge).

Slarvigt powerplayspel av IKO, således.

Agerandet i numerära underlägen (fem, totalt) var däremot mycket bra.

Åttonde målet

3–0-målet kom i fem mot fem-spelet, i slutet av mellanakten (lagkaptenen Jonas Engström hittade rätt för åttonde gången under den här säsongen).

Jonas Engström, lagkapten i IK Oskarshamn
Jonas Engström. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Malmö reducerade sex minuter in i slutperioden och tryckte på rejält under den sista tredjedelen av tillställningen.

Nervigt

Men Johan Johnsson gjorde 4–1 då uret stod på 10:25 (hans tredje mål för säsongen).

Hemmalaget satte ytterligare ett reduceringsmål med drygt sex minuter kvar av matchen.

Och ett par minuter senare slog rödhökarna till igen, i numerärt överläge, fem mot fyra. 4-3.

Nervigt värre, följaktligen.

Malmö tog en timeout i slutet och plockade ut målvakten.

IKO red dock ut stormen.

Johan Johnsson. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

IKO, med sex vinster i följd på hemmais, möter Leksand i Be-Ge Hockey Center på tisdag.

Så spelade IKO:

Målvakter:

Tim Juel (Joe Cannata).

Förstafemman:

Brian Cooper, Lukas Pilö – Kim Rosdahl, Fredrik Olofsson, Patrik Karlkvist.

Andrafemman:

Robin Norell, Philip Samuelsson – Hynek Zohorna, Tomas Zohorna, Mikkel Øby-Olsen.

Tredjefemman:

David Quenneville, Emil Martinsen Lilleberg – John Dahlström, Johan Johnsson, Jonas Engström.

Fjärdekedjan:

Johannes Salmonsson, Hampus Plato, Daniel Muzito-Bagenda.

Sjundeback:

Johan Alm.

Extraforward:

Joakim Thelin.

Här är SHL-tabellen.

Här är IKO:s interna poängliga.

Här har vi samlat alla våra IKO-artiklar, in och läs.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Tim Juel. Strålande insats mellan stolparna. Flera jätteräddningar. Han blir bara bättre och bättre.

**  Philip Samuelsson. Defensivspecialisten var återigen mycket bra. Hästjobb i boxplay, som vanligt. Fick dessutom med sig en målgivande passning (Jonas Engströms 3-0-mål).

Mikkel Øby-Olsen. Juniorerna Øby-Olsen och Hampus Plato har varit mycket bra i de senaste matcherna. Väldigt roligt att se. 19-årige Øby-Olsen gjorde 2-0-målet i dag (hans tredje fullträff för säsongen).