Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elevassistenten Lindha i Oskarshamn: ”Känns roligt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Elevassistenten Lindha Holmqvist har ordnat fram barnböcker om olika funktionsnedsättningar till Rödsleskolan, Vallhallaskolan, Norra skolan, Kristinebergskolan och stadsbiblioteket i Oskarshamn.

Lindha Holqvist är utbildad stödpedagog – och det var via en Facebookgrupp för stödpedagoger i Sverige som hon fick nys om böckerna.

”Jättespännande”

– ”Det låter jättespännande”, tänkte jag. De var dessutom billiga – 25 kronor per bok. Först beställde jag en uppsättning till mig själv – sedan tog jag med mig dem hit till Rödsleskolan och till biblioteksrådet. Bibliotekarierna blev väldigt intresserade. Rödsleskolans bibliotek var först ut med att beställa böckerna.

– Sedan har jag fått veta att stadsbiblioteket och de andra stora skolorna i Oskarshamn – Vallhallaskolan, Norra skolan och Kristinebergskolan – också har beställt exemplar av böckerna. Många lärare tycker att de är jättebra. Det finns ett intresse för dem. Det känns verkligen roligt.

Böckerna är utgivna av Infoteket om funktionshinder, i Region Uppsala.

Böckerna, som alltså är skrivna för barn, lyfter fram nio olika NPF-diagnoser (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar): intellektuell funktionsnedsättning, DCD (motoriska svårigheter), hörselnedsättning, autism, Downs syndrom, ADHD, språkstörning, synnedsättning och CP.

”Öka förståelsen”

– De består dels av berättande texter, där en person berättar om en kompis som har en NPF-diagnos. I slutet finns det en liten faktaruta, med information om diagnosen ifråga. Syftet är att öka förståelsen bland barn, om att det finns kompisar som tänker på ett annat sätt eller behöver annan hjälp i skolan, jämfört med andra.

Vilken åldersgrupp är böckerna riktade till?

– Mellanstadiebarn, i första hand.

Inom kort är böckerna tillgängliga för utlåning.

– Min tanke är även att klasslärarna ska jobba med de här böckerna. Ser vi att de blir populära, så kan fler uppsättningar av böckerna beställas. I förstaläget har en uppsättning beställts till varje ställe, säger Lindha Holmqvist.

TEXT & FOTO

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS