Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sportkrönika: ”En get – en ko – en Vimmerbybo!”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SPORTKRÖNIKA

”En get – en ko – en Vimmerbybo!”

Jag hör hur Oskarshamnspubliken skanderar ”En get – en ko – en Vimmerbybo!” med en välblandad hatkärlek.

Det är 90-tal. IK Oskarshamn har vänt 0–2-underläge till 3–2-ledning hemma mot Vimmerby. Mycket tack vare Skeeter Moores magi. Oskarshamns ishall kokar. Det är givetvis fullsatt. Den stora Vimmerbyklacken har tystnat. Hemmasupportrarna är i extas.

IKO gör ett par mål till och vinner med 5–2, efter fyra mål av number four Skeeter Moore (om jag minns rätt).

Skeeter Moores show

Det där är en, av väldigt många, IKO-matcher som har etsat sig fast i minnet. Jag har glömt detaljerna, men jag minns den fantastiska stämningen i ishallen och Skeeter Moores show (om han gjorde tre, fyra eller fem mål spelar ingen roll, han var i alla fall banans kung).

Jag och några av mina polare hemma i Vena, i Hultsfreds kommun, började följa IKO på allvar när den dåvarande ordföranden Ewert Mellström drog igång jättesatsningen på division 3-tiden i början av 90-talet. Legendarerna Peter Ekroth (den störste Oskarshamnsspelaren genom tiderna i mina ögon) och Skeeter Moore värvades in – och resten är historia, som det brukar heta.

Derbyna var underbara att se – jag tänker framför allt på matcherna mot Nybro och Vimmerby. Det var något extra det. Minst sagt.

Nybro-backen Joakim Javeblad var en av dem som lyckades skruva upp temperaturen ytterligare i IKO-klacken, minns jag. För att nämna ett exempel.

Vimmerby-backen Hans Jones är ju också ett namn som man sent kommer att glömma.

”Vilken målvakt”

Nybro och Vimmerby hade sina profiler – men det var IKO som hade de stora publikmagneterna: Förutom Peter Ekroth och Skeeter Moore tänker jag främst på Ronny Larsen, Jarmo Mäkitalo, Patrik Lundbäck och Johan Witehall. Senare var det dags för andra stjärnor att ta över. En av de största är Vimmerbysonen Fredric Jaensson, förstås. Och målvakten Timo Leinonen. Herregud, vilken målvakt…

Det har varit oerhört roligt att följa Oskarshamn från division 3 till SHL.

Grattis på 50-årsdagen, IKO!

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: PIERRE STJERNFELDT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS