Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

SPORT

Opinion

Tjänster

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

En mamma: ”Högsby kommun hotar med LVU”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY KOMMUN

En förälder hävdar att Högsby kommun använder LVU-lagstiftningen som hot.

Det rör sig om en mamma som berättar att hon för några år sedan inte längre klarade av att ta hand om ett av sina barn, av hälsoskäl.

Hon kontaktade därför socialtjänsten i Högsby kommun och bad om hjälp.

Kommunen såg då till att barnet fick komma till ett familjehem.

Problemet är att barnet bor i ett familjehem i ett annat län och mamman vill att kommunen ska försöka hitta ett familjehem i Kalmar län istället.

För barnets bästa.

– ”Det är bara tillfälligt – du ska få flytta närmre mamma”, har kommunen sagt till mitt barn, som på grund av sin diagnos inte klarar av att man inte talar sanning om en sådan sak.

”Barnets bästa”

– Högsby kommun hotar med LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) när jag påtalar detta, säger mamman till vår tidning.

– De ska se till barnets bästa. Och att ha 40 mil till sin mamma kan inte vara det bästa för barnet, tillägger hon.

Malin Holgert är chef för individ- och familjeomsorgen i Högsby kommun.

Hon svarar så här när vår tidning ber om en kommentar:

– Jag kan aldrig uttala mig i enskilda fall. LVU-lagstiftningen används inte som hot mot föräldrar. Det skulle vara helt felaktig myndighetsutövning från vår sida. I en barnutredning ska barnets situation och behov belysas och inom ramen för utredningens analys och konsekvensbeskrivning vrider och vänder socialtjänsten på olika alternativ. Det är endast när socialtjänst och vårdnadshavare inte har samsyn kring vad som är bäst för barnet som en LVU-diskussion kan aktualiseras.

”Växer inte på träd”

– Vi har alltid närhetsprincipen i åtanke – men bra familjehem växer inte på träd om man säger så. Att familjehemmet kan matcha barnets behov blir det allra viktigaste. Det är mycket viktigt att barn och vårdnadshavare kan ha en kontinuerlig kontakt med varandra och en del av vårt arbete är att se till så att umgängen planeras och fungerar. Vi hjälper föräldrar ekonomiskt om de behöver för att ta sig till umgänge och är det långväga kan vi bekosta övernattning, säger Malin Holgert.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS