En man i 30-årsåldern åtalas nu för mordet på funktionsnedsatte Ulf Sandberg i Oskarshamn

En man i 30-årsåldern åtalas nu för mordet på funktionsnedsatte Ulf Sandberg i Oskarshamn

2023-01-25 0 av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

En man i 30-årsåldern åtalas nu för att ha mördat funktionsnedsatte Ulf Sandberg – genom att hugga honom med en kniv på Slottsgatan i Oskarshamn den 23 september förra året.

Den mordåtalade mannen och en annan man åtalas även för grovt rån.

Duon, båda i 30-årsåldern, ska tillsammans – och i samförstånd – ha stulit en armbandsklocka som Ulf Sandberg bar på sig.

Föll till marken

Duon ska även ha försökt stjäla pengar av honom – genom att omringa honom, hålla fast honom och dra av klockan från hans vänstra handled, upprepade gånger sparka honom på benen och överkroppen samt tilldela honom slag med öppen hand och knytnävsslag i ansiktet och huvudet, så att han föll till marken.

När Ulf Sandberg låg på marken ska de båda männen ha fortsatt att kräva honom på pengar – och den mordåtalade mannen ska upprepade gånger ha sparkat Ulf Sandberg i magen med skobeklädda fötter.

Filmade med en mobil

Den andre mannen deltog genom att förstärka hotet, omringa Ulf Sandberg och bistå den mordåtalade och genom att uppmana den mordåtalade att utöva mer våld på Ulf Sandberg, kräva Ulf Sandberg på pengar och uppmana honom att ta ut mer pengar till dem i bankomaten, stjäla Ulf Sandbergs klocka och dokumentera överfallet genom att filma händelsen med den mordåtalade mannens mobiltelefon.

Ulf Sandberg fick sårskador, blödningar, hudavskrapningar och flera andra skador.

Den mordåtalade mannen ska därefter ha lämnat brottsplatsen och hämtat en kniv.

Under tiden ska den andre mannen, som även åtalas för försök till grovt rån (grov misshandel i andra hand), ha bevakat Ulf Sandberg och hotat honom genom att säga att den andre mannen gått i väg för att hämta en kniv.

Högg sju-åtta gånger

Den mordåtalade ska sedan ha kommit tillbaka och huggit Ulf Sandberg med en kniv – sju-åtta gånger i bröstkorgens fram- och baksida samt nedre delen av ryggen och i vänster överarm, där knivhuggen har skadat bland annat hjärtat och lungorna, med stora blödningar som följd.

Den andre mannen ska ha befunnit sig bredvid den mordåtalade mannen då han fortsatte att kräva Ulf Sandberg på pengar och knivhögg honom.

Den andre mannen ska ha förstärkt hotet genom sin närvaro och han ska ha dokumenterat händelsen genom att filma med den mordåtalade mannens mobiltelefon.

Duon ska därefter ha lämnat platsen tillsammans.

Ulf Sandberg avled av skadorna.

”Synnerlig råhet”

”Rånet och rånförsöket bör bedömas som grova brott eftersom det är två gärningsmän som tillsammans och i samförstånd överfallit en ensam, funktionsnedsatt och fysiskt sett underlägsen man på öppen gata och utövat mycket omfattande och livsfarligt våld mot målsägandens huvud och kropp och bland annat upprepade gånger sparkat målsäganden när han låg ner på marken. Genom sitt agerande har gärningsmännen tillfogat målsäganden svåra kroppskador och visat synnerlig råhet och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat målsägandens skyddslösa och utsatta ställning. Vidare har gärningen varit av särskild farlig art”, står det i åtalet.

Den mordåtalade mannen åtalas även för en grov misshandel (vållande till kroppsskada, grovt brott, i andra hand).

Han ska ha kastat ett järnrör på en annan man i Oskarshamn på morddagen.

Järnröret träffade ena ögonbrynet – med smärta, blödning, sårskada, svullnad, blåmärke och ärr som följd.

Den misstänkte förnekar brott.

Det finns vittnesuppgifter och filmer i bevismaterialet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: