En nyhet på spontanidrottsfronten är på väg till Mönsterås och Blomstermåla

En nyhet på spontanidrottsfronten är på väg till Mönsterås och Blomstermåla

2022-04-06 Av av Peter A Rosén

MÖNSTERÅS/BLOMSTERMÅLA

Piffl är på väg till Mönsterås och Blomstermåla.

Det är en delningsplattform för sport- och utomhusspel som är kopplad till en app.

Du hittar en box, eller små skåp med flera olika luckor, med hjälp av appen, sedan väljer du aktivitet.

I skåpen finns saker som används i olika sysselsättningsformer.

”En box ska stå vid aktivitetsytan i hamnen i Mönsterås”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– En box ska stå vid aktivitetsytan i hamnen i Mönsterås. Och den kommer att bestå av fem olika skåp. I den kan det exempelvis finnas en basketboll, bouleklot eller andra spel och annan lekutrustning som kan användas på gräsytan. Man öppnar skåpen med hjälp av appen i telefonen, berättar Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun, efter tisdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Mindre avgift

– Det finns en liten avgift – det kommer att kosta tio kronor plus sex kronor i timmen i uthyrningsavgift. När man är klar, så lämnar man helt enkelt tillbaka sakerna i skåpet. Sedan stämplar man ut. Systemet kommer från Göteborg. I Göteborgs stad används det här i ganska stor utsträckning.

”Det här är något som stimulerar till spontanidrott bland både ungdomar och äldre”

– Många gånger när man befinner sig på en aktivitetsyta, så har man kanske inte med sig grejerna. Det här är något som stimulerar till spontanidrott bland både ungdomar och äldre. Det är för alla åldrar. Vi tänker både på våra egna invånare och turisterna som kommer till Mönsterås på sommaren. Vill de ha något att göra, så finns det aktiviteter.

Detta ska provas under en period, berättar Anders Johansson.

– Den andra boxen sätter vi upp i Blomstermåla. Förmodligen i anslutning till Krungårdsskolan.

Blir det från och med i sommar?

– Ja, vi hoppas det. Det är målsättningen.

– Det finns naturligtvis en kostnad för kommunen i det här. Vi köper boxarna och sätter upp dem – och sedan får vi betala lite grand för tjänsten, att den finns i appen och så vidare. Det rör sig om några tusenlappar per månad. Det är garanterade pengar. Men de tio kronorna i avgift går till företaget, och de pengarna räknas av på det som kommunen betalar.

”Kalmar kommun ska också prova detta”

– De sex kronorna i timmen tillfaller kommunen. Blir boxarna välanvända, så ska de i princip kunna bli självfinansierande med tiden. Vi testar på ett par ställen och sedan hoppas vi att vi kan fortsätta på fler ställen om det faller väl ut. Kalmar kommun ska också prova detta.

De som hyr grejerna ansvarar för att de läggs tillbaka när de är färdiga.

– Sedan vill vi att man rapporterar in eventuella fel på grejerna. Det viktiga är att man lägger tillbaka dem, även om något är trasigt, så fixar vi till det.

Ni är inte rädda för stölder?

– Det här företaget har faktiskt en återlämning på 99,97 procent – så förhoppningsvis inte. Vi tycker att det är tillräckligt intressant för att vi ska prova det, säger Anders Johansson.

– Företaget har även tips och idéer på vad som fungerar bra i olika sammanhang.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: