ANNONS

Övervakningskamera
Foto: Freepik

En plats med otrygghetsskapande häng och nedskräpning ska kameraövervakas framöver

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

“När resultatet i årets trygghetsmätning redovisas är det med fortsatt gröna siffror för Oskarshamns kommun”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det är ett av de bästa resultaten i region syd och siffror vi kan vara glada och stolta över, säger Petter Sandstedt, kommunpolis.

“Trygghetsmätningen görs årligen i samarbete mellan kommun och polis. Enkäten skickades ut under hösten och nu visar resultatet att Oskarshamns kommun har en positiv utveckling på flera punkter och att invånarna upplever trygghet i sin kommun”, skriver kommunen.

Bygger på samarbete

“Polisen och kommunen arbetar nära tillsammans och har trygghetsfrågor i fokus för sitt samarbete. Kommunens chef för ungdomsenheten samt brottsförebyggande samordnare, Ann-Sofie Lagercrantz, beskriver det som ett metodiskt arbete som fungerar väl.”

– Vi tar fram gemensamma problembilder, analyserar tillsammans, vi har ett forum och en systematik för att arbeta med frågorna, vilket vi inte haft på samma sätt om man tittar tillbaka ett par år i tiden. Sedan gör vi insatser som riktas direkt mot orsakerna. Det är ett arbete som kanske inte går lika fort men ger bättre resultat, säger hon.

“Bland insatserna kan nämnas EST som handlar om samverkan mellan flera olika aktörer, inte bara kommun och polis. EST står för effektiv samverkan för ökad trygghet och SSPF innefattar skola, socialtjänst, polis och fritid”, skriver kommunen.

Gott resultat av arbetet i Kristineberg

“Arbetet har gett resultat, där Kristineberg är det mest lysande exemplet. I trygghetsmätningen har den upplevda otryggheten minskat från 1,7, som är väldigt lågt, till fina 1,16.”

– Det är ett systematiskt arbete i Kristineberg genom EST, där tekniska kontoret, Byggebo, ungdomsenheten och polisen haft ett gott samarbete, som ligger bakom detta. En framgångsfaktor är också att vi hela tiden får input från skola och socialtjänst i arbetet, säger Ann-Sofie Lagercrantz.

“En annan insats är att man identifierat en plats med otrygghetsskapande häng och nedskräpning med mera, Tallbackens förskola, som nu lyfts som ett fokusområde. En av åtgärderna där blir kameraövervakning”, skriver kommunen.

– Det är en insats vi tror på för just det området och det som pågått där, säger Ann-Sofie Lagercrantz.

Om trygghetsmätningen

“1 200 invånare har fått utskicket. Det är andra året med det antalet, tidigare var det 600 personer som fick enkäten”, skriver kommunen.

“Resultatet delas in i Oskarshamn tätort, Kristineberg, Oskarshamn övrigt, södra och västra landsbygden, samt norra landsbygden inklusive Kristdala, Figeholm och skärgården.”

“Oskarshamns kommuns resultat genererar ett så kallat problemindex på 1,19. Skalan går från 0 till 6 där 2 är normalvärde och 0 är inga problem alls. Förra årets problemindex var 1,08, men detta är fortfarande den näst lägsta siffran sedan 2015”, skriver kommunen.

“Ett exempel ur resultatet är att 7,2 procent svarar att de utsatts för minst ett mängdbrott under året. Det är en siffra som stadigt minskar från 24,6 procent 2002”, skriver kommunen.

+1
6
+1
0
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS