En uppmaning till dem som bor i norra delen av Sverige: ”Sluta gnäll ni där uppe!”

En uppmaning till dem som bor i norra delen av Sverige: ”Sluta gnäll ni där uppe!”

2022-10-29 Av av Thomas Wennerklint

ANNONS: Kommunfullmäktige i Oskarshamn 12 juni 2023

LÖRDAGSKRÖNIKAN

I torsdags kom det ett besked från den nya regeringen angående det omdiskuterade och efterlängtade elprisstödet.

Det dröjde dock inte länge innan det kom upprörda röster från norra delen av vårt avlånga land – närmare bestämt från elområde 1 och 2.

Anledningen till ilskan norrifrån är förstås att det endast är elområde 3 och 4 som får ta del av kompensationsstödet för oktober 2021 till september 2022.

79 öre per förbrukad kWh för oss här i elområde 4.

”Ni har generellt sett betalat sjukt mycket mindre än vad vi här i söder har gjort”

THOMAS WENNERKLINT, KRÖNIKÖR

Jag säger bara: sluta gnäll ni där uppe! Ni har generellt sett betalat sjukt mycket mindre än vad vi här i söder har gjort.

Och de allra flesta hushåll i norra Sverige gick ju faktiskt plus i vintras när det generella stödet till hela Sverige delades ut.

Den gången var det ju enbart förbrukningen som räknades – inte var man bodde och alltså vilken kostnad man hade.

Mer rättvist

Det är ju i och för sig samma sak nu, det är förbrukningen som räknas, men eftersom kostnaden i område 3 och 4 är och har varit så oerhört mycket högre under stora delar av perioden blir det faktiskt mer rättvist den här gången – de som betalat mest får också mest tillbaka.

Fast det är klart, de som bor i område 3 och 4 och har eller har haft bundna avtal med låg kostnad kommer ju att tjäna på affären – precis som de i elområde 1 och 2 gjorde i vintras.

Men trots att detta blir ett litet plåster på såren är det fortfarande mycket som måste göras.

Man måste komma ihåg att torsdagens beslut enbart handlar om ett retroaktivt stöd.

”Vad händer i vinter?”

Vad händer i vinter?

Hur högt blir priset de kommande månaderna?

Hur hårt drabbas hushåll, verksamheter och företag?

Redan nu har vi sett effekter av de orimligt höga elpriserna i form av att företag fått begränsa sina verksamheter eller till och med lägga ner helt.

Orimliga räkningar

Bagerier och pizzerior är två exempel på småföretag med hög elförbrukning som fått helt orimliga räkningar och därför inte kan bedriva en lönsam verksamhet.

En del husägare har sålt sina bostäder för att de inte har råd att bo kvar.

Så här kan vi inte ha det.

Nu ska tydligen hela energisystemet och elhandeln ses över ordentligt. Troligtvis har de flesta länder och hela EU insett att det nuvarande systemet inte är rimligt, vare sig vad gäller elproduktionen eller prissättningen.

Sverige är nettoexportörer av el, vi har alltså ingen elbrist i Sverige sett till vad vi producerar. Men när vi har förbundit oss att sälja el till andra behövande länder så går priset upp även för oss som bor i landet.

När det var något fel på överföringen till Polen (tror jag det var) och vi inte kunde exportera el den vägen sjönk priset här i Sverige till ”rekordlåga” nivåer enligt medierna.

I min enfald kan jag tycka att vi själva ska se till att producera den el vi behöver i Sverige till en för befolkningen, verksamheter och företag rimlig kostnad.

Vi får snällt betala

Efter det kan man möjligtvis fundera över möjligheten att sälja överskott till andra länder.

Men förmodligen är den internationella elhandeln här för att stanna, det finns alldeles för mycket pengar för de privata aktörerna att tjäna här.

I vanlig ordning är det sedan den enskilde konsumenten som snällt får betala, antingen direkt via elräkningen eller indirekt via ökade priser på varor och tjänster.

Även om vi har överskott på elproduktion i Sverige så har vi ett bekymmer med begränsningar i kraftöverföringen i landet. Detta verkar ju också vara upprinnelsen till upprättandet av de olika elområden vi nu har.

Självklart ska kraftledningsnätet rustas upp och dess kapacitet öka, det är ju själva grunden för en industrination.

”Sedan röstar jag för att ta bort indelningen i elområden”

Sedan röstar jag för att ta bort indelningen i elområden, en kWh ska kosta likamycket oavsett om du bor i Ystad eller Haparanda.

Bara för att vattenkraften ligger företrädesvis i norra Sverige och för att man lagt ner kärnkraft i södra delen av landet känns inte de stora skillnaderna i elpris mellan elområde 1-2 och elområde 3-4 vare sig speciellt logiskt eller för den delen rättvist.

För övrigt har jag nu räknat ut att jag förbrukat 11773 kWh mellan oktober 2021 och september 2022. Multiplicerar jag detta med 0,79 kr blir det ganska exakt 9 300 kronor som jag ska få tillbaka.

Kan gnälla bäst de vill

Det tackar jag för – sedan kan norrlänningarna gnälla bäst de vill.

Sedan är det väl inte riktigt klart hur pengarna kommer att betalas ut och dessutom kommer de som tidigast i december.

Nåja, den som väntar på något gott…

Nästa vecka blir det ingen krönika då jag ska ladda upp med ny energi inför de avslutande veckorna i skolan före jullovet.

Ha det gott!

/Thomas

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln med dina vänner: