Energikrisen: IKEA lanserar smart planlösning för att spara energi i hemmet

Energikrisen: IKEA lanserar smart planlösning för att spara energi i hemmet

2022-12-10 Av av Annicka GunnarssonBOSTAD

Den pågående energikrisen påverkar de allra flesta hem. IKEA lanserar därför den optimala planritningen där hemmet är möblerat för att både spara och bevara energi – och samtidigt vara både hemtrevligt och funktionellt.

I samband med rådande energikris letar de flesta efter sätt att själva minska sin energianvändning och bidra till en minskad energianvändning i landet. Många börjar med att sänka temperaturen hemma, men vad kan man mer göra själv och vad innebär det för livet hemma att sänka värmen?

Energioptimera hemmet

Genom att möblera om och energioptimera hemmet kan du påverka förbrukningen ännu mer och göra stor skillnad. IKEA lanserar därför planritningen som ska hjälpa svenskarna att ta till vara på energin på bästa sätt i hemmet.

– Vi befinner oss i en unik tid. Då vi alla måste tänka till för att sänka våra kostnader och inte belasta Sveriges energisystem mer än nödvändigt. De flesta vet redan att man kan sänka sin energikonsumtion genom att vrida ned temperaturen hemma, men kunskapen om hur du kan möblera för att göra skillnad är inte lika stor. Förr i tiden var värme och energi något man absolut inte tog för givet, därför såg också inredningsstilar och möblering annorlunda ut. Vi vill bidra med vår kunskap när det kommer till svenska hem och visa på hur man med enkla medel kan göra det mer trivsamt hemma i vinter, säger Caroline von Garaguly, heminredningsexpert på IKEA. 

IKEA gardiner
Ha persienner och gardiner tillsammans, flera lager är viktigt.

Inredningen gör skillnad

Hur du möblerar och inreder hemma bidrar i stor utsträckning till hur mycket energi hemmet slukar. Vid dörrar och fönster läcker det in kyla som belastar uppvärmningen, du kanske lagar mat flera gånger om dagen eller så har du rum som inte är optimalt möblerade för att ta tillvara på energin i hemmet.

Man måste inte sänka temperaturen i alla rum, utan att stänga av elementen i ett rum kan göra stor skillnad. Man kan sedan använda sig av draperier för att isolera värmen i resten av hemmet. För den som är noga med sin inredning finns det flera varianter på draperier för att man ska kunna sätta sin egen touch på det. Är det sovrummet man väljer att sänka temperaturen i kan man också använda sig av ett extra täcke i sängen.

– Vi tror att vår energioptimerade planlösning och tips också kan bli en rolig utmaning att testa för hela familjen. Och om man vill dra tipsen till sin spets. Vad hade exempelvis hänt om hela familjen flyttade ut i vardagsrummet under en vecka? När vi sänker värmen i ett rum kan vi man tillsammans bygga kojor av täcken och kuddar, vi kan tävla om vem som duschar snabbast eller se det som self care att ta en stund för dig själv när du planerar veckans matlådor, fortsätter Caroline von Garaguly.

IKEA planlösning
Så här har experterna på IKEA valt att inreda ett vardagsrum och matrum för att spara så mycket energi som möjligt. Möbler är flyttade för att inte täcka värmekällor. Två lager gardiner och persienner är adderade för varje fönster och lager av mattor har använts för att skydda mot kyliga golv. Fårskinn används i soffan och på golvet.

IKEAs tips på hur du inreder för att spara energi:

  1. Se över hur du möblerar hemma. Flytta på de möbler som står framför element och andra värmekällor. Möblera gärna så att soffan står mot en innervägg eftersom du tillbringar mycket tid där. En välfylld bokhylla mot en yttervägg kan också isolera. 
  2. Sänk din temperatur i vissa rum. Sätt upp en gardin in till nästa rum så att kylan stannar på rätt sida. Du kan också rulla ihop ett lakan och lägga vid en dragig entré.
  3. En stor del av den värmen som läcker ut ur hemmet går igenom fönster och dörrar. Därför är det bra att möblera så att soffan står mot en innervägg, långt från fönster eftersom du spenderar mer tid där.
  4. Ha persienner och gardiner tillsammans, flera lager är viktigt. Först en persienn, sen en tunnare gardin och sist en tjockare gardin i till exempel sammet eller tjockare bomull. Den yttre kan du sen välja att ta bort under vår- och sommarmånaderna. Dra för när kylan kommer och det börjar skymma.
  5. Ha ett fårskinn eller en skön filt i soffan eller när du sitter och jobbar hemma. Det kan du enkelt ta med dig för att ha det skönt var du än är i hemmet.
  6. Placera mattor på golvet för att isolera, här kan man ha en lite tjockare med längre lugg som du tar fram på vintern och även täcka ytor där du går eller rör dig mycket så det blir varmare. Man kan även ha en matta till våren och en varmare till vintern och byta mellan säsongerna. Du kan lägga två likadana mattor bredvid varandra för att få en större yta täckt.
  7. Låt det vara kallare i rum där du inte är så mycket och fokusera på rum där ni är mest. Det kan ofta vara lite kallare i rum som hall, tvättstuga eller varför inte sovrummet där det är skönt att ha det svalare. Istället kan du ha ett varmare täcke på vintern och ändå sova gott.
  8. Byta ut dina glödlampor till LED-lampor och använd smarta ljuskällor och koppla ihop dessa med IKEAs hubb DIRIGERA (tidigare TRÅDFRI) för smarta hem. Då kan du enkelt med ett klick (med STYRBAR) stänga av alla dina lampor när du lämnar ett rum eller använda timers för att bara ha belysning igång när du är vaken.

Foto: IKEA

Dela gärna artikeln med dina vänner:

Annonsera digitalt lokalt