Erlandsson: ”Finns inte på kartan att vi ska backa”

Erlandsson: ”Finns inte på kartan att vi ska backa”

2021-06-07 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Det bor omkring 25 900 personer i Oskarshamns kommun år 2040, enligt en ny befolkningsframskrivning från SCB, som vår tidning skrev om tidigare i dag. Läs den artikeln här.

Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) tar dock siffrorna med en nypa salt.

– SCB:s prognoser är alltid mer pessimistiska än den faktiska verkligheten. Och så har det varit under en tid, säger han.

– Därför har vi börjat jobba mer med lokala prognoser. Om vi ska planera skolan och omsorgen – och så vidare – utifrån SCB:s prognoser, så fungerar inte det, har det visat sig. Naturligtvis väger vi in SCB:s prognoser, men vi har också gjort egna prognoser. Och regionen har börjat jobba mer med analyser.

– Sedan ska man komma ihåg att om man inte gör något, ja, då blir SCB:s prognos verklighet. Vi vill något annat. Här kan de politiska besluten göra skillnad.

Enligt SCB:s befolkningsframskrivning tappar Oskarshamns kommun 1 216 invånare mellan 2020 och 2040…

– Ja, och jag tror att det är orimligt.

Du är inte orolig, med andra ord?

– Nej. Men vi måste definitivt göra saker. För mig finns det inte på kartan att vi ska backa. Därför behöver vi jobba med en befolkningstillväxt. Annars måste vi gå in i avvecklingsplaner – och det vill inte jag.

– Jag vill att vi ska bygga nya skolor och förskolor och locka hit nya företag, så att Oskarshamns kommun blir starkare, säger Andreas Erlandsson.

Foto: Peter A Rosén

Dela gärna artikeln: