”Ett dråpslag mot Kalmar län”

”Ett dråpslag mot Kalmar län”

2021-04-21 Av av Oskarshamns-Nytt

LÄNET

”Idag meddelade regeringen att Bromma flygplats i Stockholm ska läggas ner. Det är ett dråpslag mot Kalmar län”, skriver Moderaterna och Kristdemokraterna i ett pressmeddelande på onsdagen.

Bromma flygplats har varit förstahandsvalet för många flygresenärer i länet och har erbjudit en oslagbart snabb förbindelse till huvudstaden.

”Direkt landsbygdsfientlig”

– Detta är vad vi menar när vi säger att regeringens infrastruktur är direkt landsbygdsfientlig. En välfungerande förbindelse till Stockholm för många delar av landet läggs ner samtidigt som regeringen satsar på höghastighetsbanor för tåg, en jättelik investering som inte alls kommer regioner som vår till del. Nu förväntar vi oss en kraftsamling från alla partier i länet, säger Malin Sjölander (M).

– Att utgå från flygandet under pandemin, som regeringen för att motivera nedläggningen, är absurt. Självklart kan inte ett extraordinärt tillstånd ligga till grund för ett sådant här beslut. Vad vi i stället skulle ha behövt besked om hade varit vad regeringen vill göra för att utveckla framtidens flyg, där bland annat elflyg är ett intressant område, säger Jimmy Loord (KD). 

”Dödsstöt”

– Det har raljerats över förra veckans presskonferens, där flyget nämndes en enda gång – när statsrådet Bolund sa att vi behövde flyga mindre och alla som kan läsa har kunnat konstatera att flyget nästan helt saknas i proppen. Nu vet vi varför. Den här nedläggningen kommer att slå direkt mot tillväxten och möjligheten till ekonomisk återhämtning i Kalmar län, säger Pär-Gustav Johansson (M).

– Det här är en dödsstöt för regionalt flyg och ett allvarligt hot mot Kalmar flygplats samt näringslivet i länet. På presskonferensen nämndes inte ett ord vad detta betyder för orter runt om i landet utan bara vad det betyder för Stockholm och nya bostäder – och så Miljöpartiets glädje över att få lägga ner flygplatsen, säger Anders Andersson (KD).

FOTO

FREEPIK

Dela gärna artikeln: