EXTRA: Soldater på plats i Oskarshamn

EXTRA: Soldater på plats i Oskarshamn

2022-01-15 Av av Peter A Rosén
Annons: Oskarshamns kommun

OSKARSHAMN

Försvaret var på plats i Oskarshamn under lördagen.

Soldaternas uppgift var att se till att soldater, utrustning och materiel kom ombord på Gotlandsfärjan på ett säkert sätt, berättade Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten, i en TT-intervju.

Färjan var framme i Visby klockan 14:30.

Militärfordon i Gunnarsö stugby i Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

– Bakgrunden är det fortsatt försämrade läget med en ökad militär aktivitet i vårt närområde, sa Therese Fagerstedt till Aftonbladet.

Delar av Försvarsmakten var bevisligen stationerad i Gunnarsö stugby på lördagen. Foto: Peter A Rosén
Flera militärfordon stod kvar i Gunnarsö stugby sent på lördagseftermiddagen. Foto: Peter A Rosén

”Det är klart att det finns en risk”

FÖRSVARSMINISTERN PETER HULTQVIST (S) TILL EKOT

Kopplat till ryssarnas agerande

Nyhetsbyrån TT skriver att stora truppförflyttningar till Gotland har genomförts under det senaste dygnet, för att markera mot Ryssland.

Under fredagskvällen skickades Försvarsmaktens operativa beredskapsenhet till Gotland.

”Kompaniet flögs in från Kallax flygplats och några timmar senare anlände också en konvoj via en Gotlandsfärja”, skriver TT.

– Det här är soldater och materiel som är omfördelade från olika platser i landet. Det är försvarsdelar som hör till armén, flygvapnet och även marinen ute till sjöss, säger Therese Fagerstedt till TT.

De militära åtgärderna är kopplade till Rysslands agerande under den senaste tiden – med en kraftig utökning av landstigningsfartyg i Östersjön.

– Det finns normalt sett fyra fartyg i Östersjön, men nästan alltid är ett eller två på reparation. Det som skett nu är att man på kort tid gått från ett operativt fartyg till sex stycken, säger Jonas Kjellén, försvarsanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

”Spänt läge”

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) säger så här i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio:

– Det är klart att det finns en risk. Ett angrepp mot Sverige kan precis som vi säger i totalförsvarsbeslutet i riksdagen inte uteslutas. Vi har ett spänt läge som inte är bra i Europa i dag, där den europeiska säkerhetsordningen har ifrågasatts.

Han säger också att det är viktigt att markera och sända signaler om att vi tar den här situationen på allvar.

Dela gärna artikeln: