FOTBOLL

Ettan, södra

Omgång 9

Oskarshamns AIK – Skövde AIK 5-0 (4-0)

Mål OAIK: Pontus Fredriksson 2, Filip Jägerbrink, Sadmir Zekovic, Kgotso Masangane

Femte raka vinsten på Arena Oskarshamn och det var klasskillnad när Oskarshamns AIK körde över Skövde med 5-0 (4-0) efter en bländande första halvlek.

Idag var det perfektion första fyrtiofem, säger OAIK:s assisterande tränare Ardi Ajeti.

OAIK:s assisterande tränare Ardi Ajeti och Sadmir Zekovic, som gjorde ett av målen. FOTO: PETER A ROSÉN

OAIK tog tag i matchen direkt från avspark och det kändes som om det bara var en tidsfråga innan första målet skulle komma.

Ett par exempel: Sadmir Zekovic hade en dubbelchans, Filip Jägerbrink en nick som rensades på mållinjen och Kgotso Masangane ett friläge där han inte blev riktigt färdig att avsluta.

Sadmir Zekovic har koll på bollen. FOTO: PETER A ROSÉN

– Vi kom ut med bra energi precis som vi brukar och trycker ner Skövde ordentligt. Vi trodde kanske att de skulle komma ut lite mer offensivt, men de stod väldigt lågt så vi fick ner dem långt i plan, säger Ardi Ajeti.

Till sist var det Pontus Fredriksson spräckte nollan i den elfte minuten. Efter en hörna som rensades bort slogs bollen återigen in i straffområdet där Fredriksson dröjt sig kvar och med ett säkert skott satte 1-0.

Tvåmålsskytten Pontus Fredriksson och hans OAIK tystade Skövde AIK tämligen omgående. FOTO: PETER A ROSÉN

– Det är väldigt viktigt att få första målet i en sådan här match. Hade vi istället släppt in ett så kunde det blivit en annan match, men nu fick vi hål på dem och det blev tungt för dem.

OAIK fortsatte att trumma på och Skövde hade ett fasligt sjå att freda sig. Chanserna avlöpte varandra innan 2-0 kom. Anton Agebjörns långa inkast är ett patenterat anfallsvapen och den här gången fick inte Skövdemålvakten kontroll på bollen utan tappade den framför Pontus Fredriksson som satte sitt andra mål från nära håll.

Här tappar målvakten bollen. FOTO: PETER A ROSÉN
Och här gör Pontus Fredriksson mål. FOTO: PETER A ROSÉN

3-0 kom några minuter senare. Efter ett fint anfall på vänsterkanten hamnade bollen hos Filip Jägerbrink som kämpade in bollen förbi back och målvakt. Matchuret stod då på 31 minuter.

Skövde åstadkom inte mycket, mest långbollar och inlägg som aldrig blev riktigt farliga.

Istället bjöd Skövdeförsvaret på en riktig tavla. Ett felpass hamnade hos Sadmir Zekovic som rundade målvakten och snyggt rullade in 4-0 som också var resultatet i paus.

”Allt klaffade, det var vår bästa halvlek i år, grabbarna förtjänar bara beröm”

ARDI AJETI, ASSISTERANDE TRÄNARE I OSKARSHAMNS AIK

– Allt klaffade, det var vår bästa halvlek i år, grabbarna förtjänar bara beröm, säger Ardi Ajeti.

– Tidigare matcher har vi spelat bra i första halvlek men inte fått tillräcklig utdelning och dödat matcherna, men idag sätter vi våra lägen. Dessutom tror jag inte Skövde hade en enda riktig målchans.

Den gamle storspelaren Tobias Linderoth, som är tränare i Skövde AIK, kunde hålla sig för skratt. FOTO: PETER A ROSÉN

Den andra halvleken blev en aning avslagen även om Skövde försökte flytta fram sina positioner, det fanns liksom inget att förlora, men det blev mest inlägg och hörnor som inte blev särskilt farliga.

Vassa räddningar

– Vi sa i paus att vi skulle spela av matchen och hjälpa Michael (Hartmann) i målet att hålla nollan.

Hartmann var säker och gjorde minsann sitt för att hålla nollan intakt – ett par vassa räddningar och mycket vaken på långbollar och inlägg.

Med halvtimmen kvar byttes Kalmar FF-lånet Edvin Crona in mot Sadmir Zekovic och högerbacken Albin Olsson fick lämna plats för Olle Lindqvist som var tillbaka efter sin knäskada.

– Olle har ju varit borta ett tag och behöver komma in i matchtempo så det var ett bra läge att spela honom, säger Ardi Ajeti.

I den nittionde minuten ryckte Kgotso Masangane förbi sin försvarare med en fin överstegsfint och satte sitt första mål i OAIK-tröjan. Något som gladde inte bara honom själv utan hela OAIK.

– Det var roligt och välförtjänt, han har haft några lägen tidigare men inte fått till det.

”Ska bli roligt”

Slutresultatet skrevs alltså till hela 5-0 och hemmasviten är alltså intakt. Det är även serieledningen efter nio spelade omgångar.

OAIK har nu 20 poäng, två mer än Trollhättan och fyra poäng före trean Tvååker. Qviding kan vid seger under söndagen gå förbi Tvååker och upp på samma poäng som Trollhättan.

I nästa omgång kommande lördag möter OAIK just Tvååker. En riktig toppmatch.

– Det ser vi fram emot, det ska bli roligt, avslutar Ardi Ajeti.