Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fettisdagen borgar för frossa i smarriga semlor: Hur äter du din semla? Rösta i vår läsarfråga

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En av årets stora högtider för alla som älskar semlor, eller fastlagsbulle som det även kallas, är äntligen här: Fettisdagen.

I Sverige firar vi vanligtvis fettisdagen med semlor men i andra länder firar man med allt från ärtsoppa och pannkakor till karnevaler.

Fettisdagen är en kristen tradition som infaller tisdagen efter fastlagssöndagen. Fettisdagen infaller alltid 47 dagar före påsk vilket medför att dagen är rörlig i kalendern. Den kan således infalla när som mellan den 3 februari och 9 mars.

I år firas fettisdagen alltså idag, den 1 mars.

Semla eller fastlagsbulle?

Namnet fettisdag syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen och ordet härrör ända sen 1594. I Sverige firar vi fettisdagen med att äta semlor, eller fastlagsbulle som det även kallas i södra delarna av landet och i Svenskfinlandsområdet enligt Wikipedia.

Bullarna äts oftast med vispgrädde under bullens avskurna ovansida som ett trekantslock, och med mandelmassa i en urgröpning mitt i bullen. Ibland serveras de i varm mjölk enligt en tradition från 1700-talet, och kallas då hetvägg. På senare år har det dykt upp en massor med olika varianter på semlan, allt från wraps till bakelser, men en traditionell semla står fortfarande högst i kurs.

Nybakade semlor på REKO-ringen

I hela landet har det bakats tusen och åter tusentals semlor under dagen. En av alla som spenderat en stor del av dagen i köket är Johanna Morina på JM’s Cakes i Oskarshamn.

Johanna Morina bakar allt från grunden med närproducerade råvaror och till kvällens utlämning på REKO-ringen hade hon fått in beställningar på ett sjuttiotal semlor och då var hon inte ensam leverantör av nybakade semlor.

”Jag har inte varit med så mycket på REKO-ringen det senaste året men du kände jag att jag vill baka semlor till fettisdagen och lade ut en annons. Jag har fått beställningar på ett sjuttiotal semlor. Det är roligt att det uppskattas”, säger Johanna Morina som även publicerat flera smarriga recept på Oskarshamns-Nytt som du hittar här.

Fettisdagen världen runt

I Sverige äter vi alltså semlor på fettisdagen. En isländsk tradition är att äta ärtsoppa och saltat kött och i Frankrike kallas dagen Mardi gras vilket betyder fet tisdag. I några länder, såsom Litauen där kallas dagen Užgavėnės, och Storbritannien och andra engelsktalande länder kallas dagen för Shrove Tuesday eller Pancake Day, och då äts det såklart pannkakor. I Österrike och Tyskland heter dagen Faschingsdienstag och firas med fest och karneval.

Johanna Morinas smarriga semlor med klassiskt trekantslock.

Läsarfråga

Hur äter du helst din semla?

Foto: Johanna Morina

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS