Filip Jägerbrink frälste Oskarshamns AIK med ett drömmål

Oskarshamns AIK:s mittfältsmotor Filip Jägerbrink avgjorde lördagens hemmamatch med ett drömmål som påminde en aning om Marco van Bastens oförglömliga fullträff i EM 1988.

”Jägarn” hade ingen vinkel alls från sin position nära kortlinjen i slutskedet av fighten – men han drog till för kung och fosterland.

Och bollen for upp i nättaket.

Den landslagsmeriterade målvakten John Alvbåge, som står i Mölndalslaget Lindome GIF numera, var totalt chanslös.

3–2 var ett faktum – och fler mål fick vi inte se på Arena Oskarshamn. Därmed har OAIK i praktiken säkrat kontraktet i söderettan.

Kramkalas efter Filip Jägerbrinks 3-2-mål. Luka Dobrijevi, som gjorde 1-1, tittar in i kameran.

Filip Jägerbrink beskriver avgörandet så här:

– Vi fick en omställning. Jag var egentligen helt slut och hade tänkt vänta in övriga. Men sedan såg jag att ytterbacken var lika trött som jag – och då handlade det egentligen bara om att slå ut honom. Sedan var jag ur vinkel – och då gällde det att försöka skjuta högt.

”Viktigt mål”

– Det var ett viktigt mål, om inte annat. Jag har haft mycket stolpe ut och många missar i år, om jag ska vara ärlig.

Alvbåge gick ner i skottögonblicket…

– Ja, precis. Och jag fick bollen där jag ville ha den. Det behövdes tre chanser för mig idag, för att det skulle bli mål till sist.

– Det var en viktig seger. Det blir alltid så i slutet av säsongerna, att alla lag som är i behov av poäng vinner.

– Kontraktet är inte klart än – även om det borde ha varit klart. Det är bara att fortsätta. Det känns i alla fall som att vi är på gång. Vi har gjort bra matcher på sistone.

Jubel efter Jägarns mål.

OAIK hamnade dock i underläge två gånger om i den här matchen. Lindome öppnade målkontot på en frispark i slutet av den första halvleken.

Luka Dobrijevic kvitterade i början av den andra akten – gästerna återtog ledningen – och inhopparen André Reinholdsson, som var tillbaka från en skadeperiod, satte 2–2-bollen.

Starkt av er att vända 1–2-underläget…

– Ja, vi ville ha 0–0 i halvtid. Det såg lamt ut – men det var matchplanen Tyvärr släppte vi in en boll i sista minuten i första. Sedan skulle vi gå för det i andra halvlek – och det var så det blev, säger Filip Jägerbrink.

– Det var dock onödigt av oss att släppa in 1–2-målet. Vi repade oss bra och tog nya tag, tillägger han.

OAIK var det bättre laget i andra halvlek, konstaterar Oskarshamns huvudtränare Agim Hasani.

”Det är ju ändå på kortsidorna målen står”

OAIK-TRÄNAREN AGIM HASANI

– I första halvlek hade Lindome mycket boll och de samlade på sig lite passningsstatistik. Vi visste om det och låg rätt i våra positioner. Så länge de bollade mellan varandra, så gjorde det inte oss något. Det är ju ändå på kortsidorna målen står.

– Vår taktik föll väl ut i första halvlek. Vi stängde och fick in dem där vi ville. Vi hade tre lägen där vi kontrade på dem – och jag undrar om det var offside alla tre gångerna. Jag är tveksam.

– Sedan hade Jägarn ett kanonläge, då vi kom fram på en omställning. Vi fick matchen dit vi ville – men de gjorde mål på den där frisparken i slutet. Det var tungt. Det var man lite irriterad över i halvtid.

Det kändes ändå bra på något sätt, berättar Agim Hasani.

– Vi pratade om att vi skulle ändra om lite grand taktiskt vid ett givet tillfälle. Spelarna var väl förberedda när André-bytet kom. Det ställde Lindome. De fick inte grepp om oss i andra halvlek. Det skapades enorma ytor.

Det var en välförtjänt seger, anser OAIK-tränaren.

Han påpekar dessutom att Oskarshamn, återigen, hade en straffsituation, där Peiman Eliassi inte fick med sig någon straff.

”Otroligt”

– Jag har kollat statistiken. Inget annat lag i division 1 norra och division 1 södra har fått så få straffar som vi. Det är otroligt, med tanke på hur mycket vi är i motståndarnas straffområde. Det har funnits många lägen där de har kunnat blåsa straff. Situationen med Peiman idag var solklar.

– Men vi fick ju ändå någon form av revansch.

Det var en hyfsad träff han fick på bollen, Jägarn…

– Ja, den har han gått och ruvat på. Det var en fantastisk individuell prestation. Han betalade väl tillbaka lite – i och med att han vet att han är avstängd i nästa match (han fick sitt åttonde gula kort idag).

– Det var kul att han fick göra mål. Han har haft många ramträffar i år och många bra prestationer som borde ha resulterat i mål. Men han har helt enkelt inte fått in bollen. Det är en kvalitetsspelare som kliver fram när det behövs. Det skottet var ingen beredd på. Det fanns väl ingen vinkel, säger Agim Hasani.