Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Flera tjänster plockas bort inom skolområdet i Mönsterås kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Två tjänster på Mönsteråsgymnasiet sparas bort inför höstterminen i år.

Det framgår av handlingarna som låg på bordet på veckans kommunstyrelsemöte.

Neddragningen på gymnasiet ger en besparing på en halv miljon kronor under innevarande år.

Varför sparar kommunen? Jo, gymnasiet har påverkats rejält av de kraftigt minskade flyktingschablons- och asylersättningarna.

Där handlar det om ett tapp på cirka tre miljoner kronor jämfört med 2020.

Musik- och kulturskolan i kommunen tappar en halv tjänst, på ett ungefär, inför årets hösttermin.

Där sparar kommunen 125 000 kronor under 2021.

”Budgetramen är oförändrad jämfört med 2020. Anslaget har inte dragits ned. Men man får inte gå över budgeten. Man måste anpassa sig efter budgetramen, så i praktiken handlar det om att hitta besparingar”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

Inom vuxenutbildningen landar neddragningen på två tjänster inför årets hösttermin. Vuxenbildningen har också påverkats av de kraftigt minskade flyktingschablons- och asylersättningarna.

Vår tidning har tidigare berättat att barn- och utbildningsnämnden landade på 9,5 minusmiljoner förra året (bokslutet för 2020).

Detta måste hämtas hem på något sätt, betonar den politiska majoriteten.

– Budgetramen är oförändrad jämfört med 2020. Anslaget har inte dragits ned. Men man får inte gå över budgeten. Man måste anpassa sig efter budgetramen, så i praktiken handlar det om att hitta besparingar, säger kommunalrådet Anders Johansson (C).

Stora belopp

I handlingarna som låg på kommunstyrelsepolitikernas bord står det att barn- och utbildningsnämnden behöver spara stora belopp under 2021 för att kunna hålla en budget i balans, med en oförändrad budgetram.

Det står också att grundskolan och förskoleklasserna står inför stora besparingar, på grund av att det är en verksamhet som påverkas mycket av de kraftigt minskade flyktingschablons- och asylersättningarna.

Det rör sig om ett tapp på 4,4 miljoner kronor jämfört med 2020.

I handlingarna skriver man även att barn och elever med behov av extra stöd är prioriterade i budgeten. Budgeten för extra stöd ligger på 7,5 miljoner kronor (1,7 miljoner kronor inom förskolan).

Man konstaterar också att den förvärrade arbetslösheten under pandemin kan leda till minskad efterfrågan på förskole- och fritidshemsplatser.

När det gäller investeringar har barn- och utbildningsnämnden äskat 965 000 kronor för 2021. Pengarna ska gå till att byta ut förvaltningens inventarier på olika enheter.

ARKIVFOTO

FREEPIK

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS