Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Folkinitiativet vill komplettera namnlistorna med namnförtydliganden

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MISTERHULT

Folkinitiativet Rädda Hultgården/Charlottagården i Misterhult vill komplettera de inlämnade namnlistorna med namnförtydliganden.

Det skriver Folkinitiativets Eva Holm i ett brev till Oskarshamns kommun.

Folkinitiativet begär därmed att få tillbaka namnlistorna.

Det var den 9 april som listorna lämnades in till kommunen. Kommunens granskning visade att listorna hade skrivits under av totalt 2 242 personer med rösträtt i kommunen. Två jurister, som kommunen anlitade, upptäckte dock att namnförtydliganden saknades nästan överallt. Det är bara 273 namn som är helt godkända, enligt kommunallagens krav.

”Namnet ska finnas på två ställen”

”Vid vår kontakt med Sveriges kommuner och regioners jurist framkom det att kommunallagen är tydlig med att namnet ska finnas på två ställen. Något formellt krav på namnteckningens utformning finns inte, mer än att namnteckningen är gjord av personen ifråga. Krav på att samma person skriver namnförtydligandet finns inte”, skriver Eva Holm.

”Ges Folkinitiativet möjligheten att komplettera namnen med namnförtydligandet kommer de formella kraven uppfyllas. Det är sedan kommunens folkvalda som avgör om en kommunal folkomröstning ska genomföras enligt de demokratiska reglerna”, betonar hon i brevet till kommunen.

”Motiv till vår begäran är:

1. Datumet för när namnlistor ska vara inlämnade till kommunen är den 15 juni 2020. Tid finns för komplettering.

2. Vi har sökt hjälp från kommunen om utformningen av listorna. Tyvärr var varken hjälpen eller vår egen kunskap tillräcklig för att uppfylla de formella kraven.

3. Genom att skriva dit ett namnförtydligande på samtliga i listorna kommer det formella kravet att uppfyllas.

4. Vi och kommunen har inga erfarenheter av hantering av folkomröstningar, vilket bidragit till den formella bristen.

5. Både vi och de kommunala politikerna vill i möjligaste mån stödja de demokratiska reglerna och därmed demokratin”, skriver Eva Holm, som vill ha svar omgående.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Eva Holm. FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS