Företag i Oskarshamns kommun står i Mönsteråsmontern på Elmiamässan

Företag i Oskarshamns kommun står i Mönsteråsmontern på Elmiamässan

2021-11-11 Av av Peter A Rosén

JÖNKÖPING/OSKARSHAMN

AB POD bedriver sin verksamhet i Kristdala – i Oskarshamns kommun.

Men företaget står i Mönsterås kommuns samlingsmonter på underleverantörsmässan på Elmia i Jönköping.

– Det har vi gjort i drygt 20 år, berättar POD:s vd Mikael Svensson, som står bredvid Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C) på översta bilden.

Mikael Svensson berättar att det började med att ett nätverk, med namnet Östra Smålands Komponenter, bildades.

– Vi fick frågan om vi ville gå med där – och det gjorde vi. Samtidigt ställde vi ut själva i Smålandsmontern på Elmia. Det var 1995. Runt 1998 gick vi med i Mönsterås kommuns samlingsmonter. Vi är med där tillsammans med ytterligare några företag som kompletterar varandra, säger han.

Oskarshamns kommun har ingen monter på underleverantörsmässan?

– Nej, de var representerade – på prov – för rätt många år sedan. Men det rann ut i sanden, tyvärr. För vår del var det inte aktuellt att byta monter. Har man etablerat sig på ett ställe, så förväntar sig folk att man ska vara där. Då törs man inte flytta på sig.

Det fungerar bra i Mönsteråsmontern, med andra ord?

– Ja, absolut. Det är ett gott gäng. Och vi har sällskap av flera Oskarshamnsföretag i gruppen. Be-Ge Stece och Be-Ge Plåtindustri är med, säger Mikael Svensson.

”Det är roligt att vi har Oskarshamnsföretag i Mönsteråsmontern”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Ja, det är roligt att vi har Oskarshamnsföretag i Mönsteråsmontern, säger Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun.

– Det är en stor grej för vårt näringslivsarbete att vi har en samlingsmonter för våra företag på underleverantörsmässan (Elmia Subcontractor, 9–12 november) på Elmia. Förra året var mässan inställd på grund av pandemin. Det var länge osäkert om vi skulle kunna ha en monter i år, men vi chansade – i mindre utsträckning. Vi är här med en tredjedel av den montern som vi brukar ha. Ett tiotal företag är med. På onsdagen var det bra med folk och kunder här. Jag tror att företagen är rätt så nöjda. Mönsterås är en kommun med många framgångsrika små och medelstora företag inom verkstads- och tillverkningsbranschen. Genom att kommunen har en samlingsmonter så får dessa företag en möjlighet att synas på ett riktigt bra sätt. Mässan har också stor betydelse för sammanhållningen mellan företagen i kommunen, vilket gör att företagens konkurrenskraft kan förbättras genom samarbete, tillägger han.

”Företagen i Mönsterås kommun är jättestolta över kommunens engagemang i detta”

CHRISTER HULT, VERKSAMHETSLEDARE FÖR AKTIEBOLAGET INDUSTRINS OSTKUSTCENTRUM (IOC)

– Ja, det var länge osäkert om vi skulle våga anmäla oss beroende på hur pandemin utvecklade sig och vilka restriktioner som skulle råda. Men vi är glada att vi är här och att det är ganska bra med besökare, säger Thomas Svensson, som är näringslivsansvarig i Mönsterås kommun.

Christer Hult är verksamhetsledare för aktiebolaget Industrins Ostkustcentrum (IOC), som har 25 delägare.

– Företagen i Mönsterås kommun är jättestolta över kommunens engagemang i detta. Det är de som driver på oss, om att vi ska följa med ut. Det är jättebra, säger han.

– Kommunen är här för 25:e året med en samlingsmonter. Det är helt fantastiskt.

Foto: Mönsterås kommun

Mönsteråsmontern.
Till vänster ser vi Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun.
Dela gärna artikeln: