Förmånscyklar ska främja hälsa och miljö för de anställda i Oskarshamns kommun

Förmånscyklar ska främja hälsa och miljö för de anställda i Oskarshamns kommun

2022-08-19 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMNS KOMMUN

Oskarshamns kommun satsar på cyklar som löneförmån för de anställda. ”Jag är glad att vi kan erbjuda våra medarbetare detta och ser fram emot att många tar chansen att göra en insats för både hälsa och miljö”, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson i ett pressmeddelande.

Till hösten får kommunens medarbetare möjlighet att skaffa en cykel med bruttolöneavdrag. Med detta hoppas vi bidra till både god hälsa och en minskad påverkan på klimatet.

– Som stor arbetsgivare har kommunen också ett stort ansvar i att bidra till en miljövänlig och hälsosam livsstil. Genom detta hoppas vi att klimatpåverkan minskas och att fler gör det hälsosamma valet att ta cykeln, säger Andreas Erlandsson, kommunstyrelsens ordförande.

Löneförmån för anställda

Oskarshamns kommun har skrivit ett avtal som gör det möjligt för medarbetare att köpa en cykel med bruttolöneavdrag, som en löneförmån för anställda. Avtalet har, efter upphandling, skrivits med Greenbenefits som erbjuder flera olika sorters cyklar i olika prisklasser. Greenbenefits koncept är just förmånscyklar och företaget har flera kommuner, regioner och organisationer som kunder.

Vi satsar på detta för att öka cyklandet och på så sätt gynna en bättre hälsa och miljö. Den som väljer cykeln istället för bilen sparar också pengar på bränsle, och cykeln har ett förmånligt pris som är billigare än i butik.

Möjlighet att prova olika cyklar

Under två veckor i september kan alla fast anställda medarbetare i kommunen göra sin beställning och teckna avtal för en förmånscykel. I mitten av september visas cykelsortimentet upp för anställda, då det finns också möjlighet att prova olika slags cyklar.

– Vi är en stad och kommun med bra avstånd och möjligheter att cykla. Jag är glad att vi kan erbjuda våra medarbetare detta och ser fram emot att många tar chansen att göra en insats för både hälsa och miljö, säger Andreas Erlandsson.

FAKTA / FÖRMÅNSCYKLAR FÖR KOMMUNENS ANSTÄLLDA

Erbjudandet gäller tillsvidareanställda och det finns vanliga cyklar, racercyklar, mountainbikes, hybrider, lådelcyklar och elcyklar att välja mellan. Alla varianter finns i olika prisklasser.

En förmånscykel innebär att en medarbetare hyr en cykel under 36 månader och betalar via ett bruttolöneavdrag. När 36-månadersperioden har löpt ut erbjuds medarbetaren att köpa ut cykeln för det då rådande marknadsvärdet eller att återlämna den till leverantören.

Tidigare har den som har en förmånscykel förmånsbeskattats för hela förmånen. Men från den 1 januari 2022 finns en skattelättnad som innebär att man bara beskattas för den del av förmånen som överstiger 3 000 kronor under ett beskattningsår. Satsningen kostar inget för Oskarshamns kommun, förutom den arbetstid det tar att administrera löneavdraget.

Foto: Oskarshamns kommun

Dela gärna artikeln: