Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Försäkringskassan får 17 miljarder till elstöd: Varnar för bedrägerier

ANNONS

EKONOMI

Med start den 20 februari börjar Försäkringskassan betala ut elstöd till hushåll i elområde 3 och 4. Regeringen har idag, torsdag, beslutat om att Försäkringskassan ska få tillgång till cirka 17 miljarder kronor inför utbetalningen. Samtidigt varnar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje om att vara försiktig när det gäller bedrägerier. ”Där det finns pengar finns det kriminella”, säger hon.

För att Försäkringskassan ska kunna betala ut elstöd till hushållen i södra och mellersta Sverige har regeringen idag beslutat om rekvirerande av ekonomiska medel från flaskhalsintäkterna samt uppföljning av arbetet.

– Vi befinner oss i svår ekonomisk situation med höga elpriser i kombination med hög inflation vilket sätter press på hushållen. Regeringen levererar nu vallöftet om elstöd till hushållen i södra och mellersta Sverige genom att vi fattar beslut om en av de sista pusselbitarna. Försäkringskassan ges därmed tillgång till cirka 17 miljarder kronor inför utbetalningen av elstödet som inleds den 20 februari och pågår i några dagar, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

17 miljarder från Svenska kraftnät

I regleringsbrevet till Försäkringskassan införs ett nytt uppdrag samt ett återrapporteringskrav.

Det nya uppdraget innebär att Försäkringskassan ska påbörja utbetalningar under februari 2023 och att myndigheten får rekvirera medel om cirka 17 miljarder kronor från Svenska kraftnät för utbetalningarna samt för administrativa kostnader upp till 200 miljoner kronor. Uppdraget gäller utbetalningar av elstödet till hushåll i mellersta och södra Sverige i enlighet med förordningen (2022:1872) om elstöd till konsumenter.

Återrapporteringskravet innebär att Försäkringskassan regelbundet under 2023 ska redovisa upparbetade kostnader. Försäkringskassan ska också i årsredovisningen för 2023 redogöra för den totala kostnaden samt konsekvenser för Försäkringskassans verksamhet i övrigt.

Varning för bedrägerier

Utbetalningen av elstödet kräver extra uppmärksamhet från invånarna gällande bedrägerier.

– Där det finns pengar finns det kriminella. Jag vill påminna om att varken Försäkringskassan, banken, Svenska kraftnät eller någon annan kommer att kontakta privatpersoner via samtal eller sms för att be någon logga in eller lämna ut personliga koder i samband med utbetalningen av elstödet. Om någon kontaktar dig på det sättet handlar det om ett bedrägeriförsök. Avsluta därför sådana kontakter direkt och polisanmäl händelsen, säger Anna Tenje.

– Det säkraste och snabbaste sättet att få elstödet är genom att registrera sitt konto hos Swedbank. Du som får pension eller har ett bankkonto registrerat hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan behöver inte göra någonting utan kommer få pengarna automatiskt, säger Anna Tenje.

Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister
Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

FAKTA / SÅ FÅR DU DITT ELSTÖD

Elstödet betalas ut av Försäkringskassan och om du vill få elstödet utbetalt tidigt så ska du registrera ditt bankkonto i Swedbanks kontoregister före den 13 februari. Det går även att anmäla konto senare men då kommer även utbetalningen senare. Genom kontoregistret får du utbetalningar från företag och myndigheter direkt till ditt konto. Till exempel utbetalning av elstöd från Försäkringskassan. Pengarna betalas ut via Swedbanks lön- och utbetalningssystem. Du kan även lösa in din avi som du fått hemskickad.

  • Du hittar kontoregistret på Swedbanks hemsida.
  • Anmäl ditt kontonummer med BankID.
  • Du måste vara över 18 år.
  • Du kan anmäla konto från alla svenska banker.
  • En kontoanmälan innebär inte att du blir kund hos Swedbank.
  • Privatperson som är över 18 år kan lösa in kontantavi/värdeavi online om avin är utställd av Swedbank eller sparbankerna.

Foto: Riksbanken

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS