Försäkringskassan: Samkönade kvinnliga föräldrapar är mer jämställda

Försäkringskassan: Samkönade kvinnliga föräldrapar är mer jämställda

2022-01-02 Av av Oskarshamns-Nytt

SVERIGE

Kvinnor som har barn med en annan kvinna delar mer jämställt på föräldrapenningen än kvinnor som har barn med en man. Oavsett utbildningsnivå delar samkönade kvinnliga föräldrar oftare jämställt. Det visar en ny kort analys som Försäkringskassan har publicerat.

Försäkringskassan har för första gången undersökt hur samkönade kvinnliga föräldrar använt föräldrapenning fram till dess att barnet fyllt två år. Trots att båda föräldrarna har rätt till hälften av dagarna är det långt ifrån alla föräldrar som väljer att dela jämställt.

Mer än hälften av de samkönade föräldraparen har ett jämställt eller nästan jämställt uttag medan mer än hälften av de olikkönade paren har en ojämställd eller mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen.

Högutbildade föräldrapar delar jämställt

I analysen har Försäkringskassan bland annat jämfört utbildningsnivå inom föräldraparen:

– Förenklat kan man säga att ju mer lika föräldrarna är varandra gällande inkomst, ålder och utbildning, desto större är sannolikheten att de delar jämställt på föräldrapenningen. Vi ser att det är vanligare att högutbildade föräldrapar delar jämställt och det mönstret ser vi inom både samkönade och olikkönade par. Men oavsett utbildningsnivå så delar de samkönade paren oftare jämställt på föräldrapenningen, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.

FAKTA / SLUTSATSER AV ANALYSEN 

  • Föräldrapar med två kvinnor delar oftare jämställt på föräldrapenningen, oavsett utbildningsnivå, inkomst- och åldersskillnad.
  • 41 procent av kvinnorna i samkönade föräldrapar delar jämställt på föräldrapenningen jämfört med 18 procent av de olikkönade paren.
  • 34 procent av de olikkönade paren har en mycket ojämställd fördelning av föräldrapenningen jämfört med 16 procent av de samkönade paren.

Foto: Freepik

Dela gärna artikeln: