Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förvaltningschefen om räddningstjänsten i Kristdala: ”Ingen konflikt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

KRISTDALA

Vad är det som gäller egentligen? Är neddragningen vid räddningstjänsten i Kristdala permanent eller tillfällig?

Oskarshamns-Nytt ställer frågorna till kommunens förvaltningschef Morgan Olsson på onsdagen.

– Det vet vi inte än. Det är det uppriktiga svaret, svarar han.

Men han betonar att det definitivt inte finns något neddragningsbeslut. Hela problematiken är kopplad till rekryteringsbekymret, understryker han.

– Det finns ingen konflikt här. Vi tycker likadant allihop. Tyvärr verkar det som att vi har pratat förbi varandra. Därför ska vi ha ett möte i Kristdala ikväll. Jag och Jonas Neldemyr (räddningschefen) ska åka dit, säger han.

Morgan Olsson berättar att räddningstjänsten i Kristdala brottas med samma problem som många andra stationer i Sverige.

”Inte lätt”

– Det är ett antal saker som gäller vid rekryteringar. Tester ska genomföras. Det finns körkortskrav, fysiska krav och sedan ska personerna ifråga utbildas. De ska dessutom ha max fem minuter till den aktuella brandstationen. Listan är lång, vilket innebär att det inte är lätt att rekrytera ny personal.

– Förr i tiden var det populärt att bli deltidsbrandman. Nu har vi en ny generation som kanske värderar sin fritid och ledighet högre. Deltidsbrandmannauppdraget är dessutom ett extrajobb – det är inget jobb som man kan försörja sig på, säger Morgan Olsson.

Orter som är större än Kristdala, som Mönsterås och Högsby, har också perioder då det inte går att få ihop ett befäl plus fyra brandmän i varje skiftlag, berättar han.

– Det är framför allt över sommaren som Kristdala kommer att stå inför det här problemet. Och därför måste vi införa andra åtgärder, som fri inryckning, bättre utrustning samt hjälp från andra styrkor. Efter sommaren ska vi genomföra en utvärdering.

”Inte färdiga över en natt”

I förrgår visade det sig att intresset för att bli deltidsbrandman i Kristdala är ganska stort. Ett tiotal män dök upp när stationen höll öppet hus.

– Det är säkert bra personer. Men de blir inte färdiga brandmän över en natt.

Säg att några av dem klarar testerna. De hinner alltså inte hjälpa till redan i sommar?

– Nej. Det tar några månader att bli färdig.

Man måste ha en styrka på ett befäl och fyra brandmän för att få genomföra rökdykningar. Det innebär att räddningstjänsten i Kristdala inte kan sätta in rökdykare vid en eventuell bostadsbrand i sommar…

– Det kan bli så, ja. Den initiala styrkan finns inte. Vi har dock fri inryckning också. Det är länge sedan Kristdala hade en livräddande rökdykningsinsats. Men det är klart att det kan hända.

Och hjälpen från Oskarshamn är minst 20 minuter bort. Efter 20 minuter är det väl för sent med en rökdykningsinsats?

– Ja, om det rör sig om en livräddande rökdykning.

Det finns inget stopp för personalrekryteringar i Kristdala?

– Nej. Det finns pengar i budgeten och vi har alla samma mål. Men vi har inte tillräckligt med personal. Och eventuell ny personal måste utbildas först. Vi har även en länsvariant på utbildningsfronten, som innebär att man efter den kan gå in och klara jobbet hyggligt.

Ett alternativ till det nuvarande deltidsbrandmannasystemet är att ha heltidsanställd personal, konstaterar Morgan Olsson.

– Men det kostar många miljoner kronor.

Kanske kan man förstatliga räddningstjänsten…

– Ja, det är sådant man pratar om nu. Hela räddningstjänstfrågan diskuteras på regeringsnivå, säger Morgan Olsson.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Brandstationen i Kristdala. FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS