FOTBOLL: Därför måste HIK spela flera av sina hemmamatcher på konstgräsplanen i Högsby

FOTBOLL: Därför måste HIK spela flera av sina hemmamatcher på konstgräsplanen i Högsby

2022-02-04 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

HÖGSBY

Fotbollsplanen på Frövi IP – eller Arena Ulf Davidson som Högsby IK:s hemmaarena heter sedan en tid tillbaka – ska jämnas till framöver.

Division 2-nykomlingen HIK kommer därför att spela ett antal matcher på konstgräsplanen, Arena Högsby kommun, under vårsäsongen.

Det leder förstås till en del mankemang för herrlag, damlag och ungdomslag. För att kunna hantera strulet får klubben ett kommunbidrag på 20 000 kronor.

Kommunen ska fixa fram tillfälliga toaletter – för spelare, domare och publik – till kommunägda Arena Högsby kommun, som alltjämt saknar allt detta, inför säsongsstarten. Något som givetvis är helt nödvändigt.

Deltagande lag behöver dessutom uppvärmda utrymmen. Klubben ska ordna med detta, med hjälp av ovannämnda kommunbidrag.

Björn Garpenstedt är ordförande i HIK. Han berättar att arbetet med planen på Arena Ulf Davidson, en arena som klubben äger, beräknas pågå under cirka två månader.

”Den gamla planen, som har fått stå ut med mycket, måste jämnas till för att man ska kunna använda den”

BJÖRN GARPENSTEDT, ORDFÖRANDE I HÖGSBY IK

– I början av mars tas ett beslut om hur mycket som ska göras, säger han.

– Den gamla planen, som har fått stå ut med mycket, måste jämnas till för att man ska kunna använda den. Vi kommer att djuplufta, köra på sand och jämna till. Ett företag har anlitats för detta.

Ni har åtta hemmamatcher under vårsäsongen. Kommer samtliga att spelas på konstgräset?

– Nja, det där bestämmer vi allteftersom. Först ska planen rättas till – och sedan får vi se hur mycket den behöver vila. Företaget som ska göra det är optimistiska – de har gjort en förbesiktning. Det ser inte så farligt ut, säger de. Vi får en exaktare prognos i början av mars – sedan tar vi ett beslut utefter det. Vi vill förstås vara på den rätta arenan så mycket som möjligt, säger Björn Garpenstedt.

När ni spelar på konstgräset så måste ni klä om på Frövi?

– Ja.

Hur känns det inför den första historiska säsongen i tvåan?

– Det är bra fart på träningarna. Det är så bra som det kan vara vid den här tiden på året. Vi har en bra tränare (Ola Petersson). Vi ser fram emot säsongen med tillförsikt. Men vi har tagit små steg hela tiden – det gäller att vara ödmjuk, säger Björn Garpenstedt.

Han och de andra i HIK kan glädja sig åt att det kommer att finnas två välfungerande fotbollsarenor i Högsby inom en hyfsat snar framtid.

Match på Ulf Davidson Arena. Arkivfoto: Peter A Rosén

Nästa år är det tänkt att Arena Högsby kommun ska få en permanent byggnad, med nödvändiga ytor och toaletter. Kommunen räknar med att lägga 2,5 miljoner kronor på den investeringen, berättar oppositionsrådet Jonas Erlandsson (S) efter veckans möte i kommunledningsutskottet.

”Vi behöver få ner hastigheten”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

Både han, HIK och kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C) är dessutom överens om att hastighetsbegränsningen på väg 37, som går förbi Arena Högsby kommun, bör sänkas från 70 till 50.

Önskemålet ska framföras i en gemensam skrivelse till Trafikverket, som har ansvaret för vägen i fråga.

– Ja, det är ett problem i och med att vi ännu inte har fått till en gång- och cykelväg till konstgräsplanen. Det är tung och snabb trafik som går förbi och de som går och cyklar till konstgräsplanen är oskyddade. Vi behöver få ner hastigheten – i väntan på att vi får till en trygg och säker framkomlighet. Det får absolut inte hända någonting, säger Stihna Johansson Evertsson, som konstaterar att fartkameran, som finns på platsen, är vänd åt fel håll (mot samhället och inte mot Växjö-hållet).

– Det blev ju så dumt. Vi trodde att den skulle vara vänd åt andra hållet när vi gav vårt tillstånd. Jag blev så förvånad, tillägger hon.

– En fartkamera åt båda hållen vore det bästa, säger Jonas Erlandsson.

Fakta / HIK:s hemmamatcher i division 2 Södra Götaland under vårsäsongen:

Kristianstad FC, 2 april

Eslövs BK, 15 april

Asarums IF FK, 30 april

Hässleholms IF, 14 maj

FK Karlskrona, 25 maj

Räppe GOIF, 4 juni

IFK Hässleholm, 18 juni

IFK Berga, 23 juni.

Arkivfoto: Thomas Wennerklint (översta bilden från konstgräsplanen i Högsby)

Dela gärna artikeln: