Fotboll: Skilda världar i division 6-klubbarna

Fotboll: Skilda världar i division 6-klubbarna

2020-12-22 Av av Thomas Wennerklint

OSKARSHAMN

Det är lite av skilda världar när Oskarshamns-Nytt ringer runt och kollar hur det ser ut i ”våra” division sex-klubbar. Några har många nyförvärv, medan det hos en del är tveksamt om det blir något lag alls nästa säsong.

Rödsle BK slutade femma i division 6 Västervik/Oskarshamn. Man avslutade serien snyggt genom att besegra topplaget Ankarsrum med 4-1 som därmed blev passerade av både Ariel och Gunnebo.

Oskarshamns-Nytt pratar med Simon Dunsäter i Rödsle:

– Det har varit väldigt lugnt sedan sista matchen, men det jag vet är att vi tappat Zlatko Kolompar till Fliseryd och Johan Karlsson till IFK Oskarshamn.

– Vi har ganska gott om spelare, runt 20-22 stycken så att vi har ett lag till nästa år är helt klart. Däremot har vi inget ansvarigt namn klart i dagsläget, men jag är inte orolig – det kommer att lösa sig, säger Simon Dunsäter.

”Nu ser det tungt ut, så vi får se om det går att hålla liv i det”

JOAKIM KARLSSON, IK TUNA SÖDRA

I Ishult och IK Tuna södra (sist i sexan i år) är det tveksamt om det blir något lag som kommer till spel nästa år. Joakim Karlsson i Tuna Södra är inte så optimistisk:

– Vi har haft tunt med folk många år, fast det har varit betydligt värre än vad det var i år. Men nu ser det tungt ut, så vi får se om det går att hålla liv i det.

– Det är viktigt att det inte bara blir konstgjord andning, det måste finnas en stabil grupp spelare som faktiskt vill spela.

– Sedan är det så att det är det egentligen är spelarna som har varit vår rekryteringsbas, de har tagit med sig arbetskamrater och kompisar – då blir det också en snöbollseffekt när några slutar eller flyttar.

Tyvärr så har flera från byn lämnat IK Tuna Södra; Både Alexander Bogren och Danny Larsen har gått till Ariel och fler har aviserat att de ska flytta på sig.

”Gott rykte”

– Vi har det tufft, vi är långt från några större samhällen, de flesta spelarna bor inte här utan de har långt till både träningar och matcher, säger Joakim Karlsson.

– Men vi har ett gott rykte; vi är kända för att ta väl hand om våra spelare, kanske lite för bra undrar man ju nu.

Det finns ett fåtal lojala spelare som man vet är kvar, men det räcker tyvärr inte.

– Vi har haft ett möte och vi bestämde att vi kommer att anmäla ett lag till seriespel så får vi se hur det blir, men det måste finnas en tillräckligt stor grupp som verkligen vill spela för att vi ska komma till spel.

Blir det något så kommer förmodligen Fredrik Adolfsson att ta hand om tränarbiten, något han redan gjort till stor del mot slutet det här året, avslutar Joakim Karlsson.

Inte långt från Ishult ligger Krokstorp som vi avhandlat i en annan artikel för några veckor sedan. Krokstorp drog sig ur serien efter en turbulent höst och nu börjar man på ny kula med Thomas ”Trollet” Gustavsson som tränare och ett ungt lag som eventuellt kryddas med några äldre spelare från trakten. Lasse Lundgren fortsätter som lagledare.

”Det ser ut som vi kommer att få en bra trupp till nästa år”

PER-ALLAN BÖRJESSON, BERGA/BOCKARA 2001

Sist men inte minst kommer vi till Bockara/Berga 2001 som föll i kvalet till femman. Om man har följt lagets instagramkonto har man kunnat se det ena nyförvärvet presenteras efter det andra och Per-Allan Börjesson känner sig nöjd.

– Det ser ut som vi kommer att få en bra trupp till nästa år. Det har funnits mycket intresse från spelare att komma till oss och vi försöker bygga ett lag som med individer som vi tror kommer att fungera bra tillsammans.

– Vi har tappat Mats Karlsson, Robin Martinsson och Alexander Laitinen till Fliseryd som startar upp ett lag igen. Fliseryd har verkligen slagit på stora trumman och stuckit ut hakan långt innan säsongen har börjat, men jag har varit med så länge så jag vet att man inte har vunnit någon serie i december/januari.

– Sedan har målvakten Robin Thunberg gått till Målilla, men i övrigt så har jag inte hört något annat än att de flesta fortsätter.

”Helt fel”

– För övrigt så ligger den här övergångsperioden helt fel för åtminstone division fem och sex. Den började tre veckor efter sista matchen och slutade 15 december. Då vet de flesta spelarna på den här nivån inte alls vad man vill eller ska göra nästa säsong, eller om man ens vill fortsätta spela. Det hade varit bättre om den här perioden hade legat i februari/mars när spelarna har mer koll på hur de känner.

Bland många nyförvärv sticker kanske Stephen Tchouate ut. Han spelade i Krokstorp den gångna säsongen och gjorde bra ifrån sig.

– Det är en duktig spelare med speed, han vann den interna skytteligan i IFK Oskarshamn på nio mål när de åkte ur fyran 2019. Det är bra gjort av en yttermittfältare i ett bottenlag, berömmer Per-Allan Börjesson

De här nyförvärven är klara:

Anton Ragnar, från Fågelfors IF

Mattias Asp, från Fågelfors IF

Manaf Alaboud, från Krokstorp

Daniel Karlsson, målvakt från IF Stjärnan

Casper Poopuu, från IK Tuna Södra

Alexander Roback, från IK Tuna Södra

Fredrik Blomberg, från IFK Oskarshamn

Valon Seferi, från IF Stjärnan

Nam Dinh, från Fårbo FF

Warsame Dirie, från Krokstorp

Stephen Tchouate, från Krokstorp

En lång lista som kan bli längre enligt Per-Allan Börjesson.

– Vi har några namn till som vi funderar kring, men som sagt; de ska passa in i lagbygget.

Hela vägen?

Vad gäller tränarfrågan är Börjesson mindre talför, men samtal förs och lösningen är inte alltför långt bort. BB 2001 ser så här ett par dagar före dopparedan ut som ett lag som ska kunna bråka med de alla andra lag i division sex. I år föll man i kvalet, kan man gå hela vägen i år?

I Mönsterås kommun är det två lag som startar upp seniorlag igen efter kortare uppehåll. Förutom Fliseryd är det Mönsterås GOIF som bland annat lockat hem Mattias Rehn och Niki Avdyli från IFK Oskarshamn samtidigt som flera ”gamla” spelare gör come back. Tränarduon består av Magnus Johansson och Mikael Axelsson, bägge med förflutet i föreningen. Spelartruppen består av ungefär tjugofem registrerade spelare som alla har tillhört föreningen tidigare eller bor i Mönsterås kommun.

Fliseryd har som sagt slagit på stort inför sin nystart och har till och med haft en ”adventskalender” på instagram där man presenterat truppen i form av många nyförvärv och bekanta lokala förmågor. Stefan Berkeby kommer att leda laget tillsammans med spelande tränarna Fredrik Lindh och Simon Johansson.

Det ska bli spännande att se hur Smålands fotbollsförbund tänker ordna serieindelningen. Det finns onekligen en spännande möjlighet att få till en ur lokalt perspektiv intressant division sex-serie.

TEXT

THOMAS WENNERKLINT

thomas@oskarshamns-nytt.se

FOTO

FREEPIK

Dela gärna artikeln: