FOTBOLL: Två spelare saknas på lördagen då Oskarshamns AIK möter Tvååkers IF på bortaplan

FOTBOLL: Två spelare saknas på lördagen då Oskarshamns AIK möter Tvååkers IF på bortaplan

2022-05-06 Av av Peter A Rosén

Annons: Smålandshamnar

OSKARSHAMN

Oskarshamns AIK parkerar på sjunde plats i Ettan Södra efter fem omgångar.

På lördagen möter OAIK femman Tvååkers IF på bortaplan.

– Det kommer att bli en tuff match. Det är verkligen ett lag vi möter. De jobbar för varandra, säger Daniel Ahonen-Örn, assisterande tränare.

Han konstaterar att spelarna i Tvååker är skickliga defensivt och att laget spelar en ganska riskminimerande fotboll offensivt.

”De är ganska tunga att möta”

DANIEL AHONEN-ÖRN, ASSISTERANDE TRÄNARE I OAIK

– De är ganska tunga att möta. Det gäller att vi gör vårt i det defensiva. Vi måste vara påkopplade och beredda på duellspel. Sedan ska vi spela vår fotboll när vi har brutit ner dem i deras sätt att spela.

Daniel Ahonen, assisterande tränare i Oskarshamns AIK
Daniel Ahonen-Örn, assisterande tränare i Oskarshamns AIK. Foto: Peter A Rosén

Har ni kommit fram till vad som gick fel i andra halvlek hemma mot Lunds BK i lördags (OAIK ledde med 1–0 i paus, men matchen slutade 2–2)?

– Det var en väldigt konstig match. Vi var mycket nöjda med första halvlek. Det kändes som att vi kontrollerade matchen. Vi spelade den fotbollen som vi vill spela.

– Sedan vet jag inte riktigt vad som hände i andra halvlek. Men vi tycker att vi blev passiva i vårt försvarsspel – och att vi därmed bjöd in Lund, som fick mer tid med bollen. Vi var inte alerta och framåtlutade och vann därför inte tillbaka så många bollar. Vi vill ju ha mycket boll när vi spelar. Men för att vinna tillbaka bollen måste man jobba hårt i defensiven.

”Förhoppningsvis har vi lärt oss läxan”

– Kanske gick det lite för lätt i första halvlek. Tyvärr blir det så här ibland. Förhoppningsvis har vi lärt oss läxan, för i morgon gäller det att jobba i 90 minuter.

Hade ni fått 2–0 på straffen, så hade det nog varit avgjort…

– Man vet aldrig. Men läget hade ju sett betydligt bättre ut. När vi blir så passiva som vi blev i andra halvlek, så kunde det ha blivit ännu mer panik i laget om vi hade tappat 2–0 till 2–2 (i stället blev det 1–1 och 1–2 och OAIK kunde sedan kvittera på en straff). Det kunde ha slutat med att vi hade förlorat i stället. Det viktiga är att vi har respekt för motståndet och fotbollen. Det är jobb i 90 minuter som gäller. Matchen på helgen är provet varje vecka. Sedan har vi våra lektioner i veckan när vi tränar.

Filip Jägerbrink är med igen, eller?

– Japp.

Han kör för fullt?

– Nja, inte fullt ut – han är med så mycket han kan. Nu har han kunnat vara med lite mer än både han och vi trodde under en period. Men vi hoppas ju att det ska fortsätta så här – för det är en väldigt bra fotbollsspelare, som de andra i laget kan titta på och lära sig av under träningarna.

Var ska vi hoppas att OAIK landar den här säsongen? Toppen eller mitten? Är det för tidigt att säga något om det?

– Ja, det är nog lite för tidigt att säga något om det. Men vi har bra fotbollsspelare, individuellt sett. Men vi har mycket nytt – och fotboll är en lagsport, som sagt var. Så det är svårt att sia om var vi kommer att hamna. Men vi kommer att ha höga toppar – sedan gäller det att vi inte blir för dåliga när vi har svackor. Utan att vi ändå kan spela 0–0 i de perioderna.

”Potentialen finns i laget”

– Potentialen finns i laget. Det gäller att vi jobbar hårt – både på ledar- och spelarsidan, så att vi får ihop det till en maskin.

– Men förhoppningen är att vi ska vara med vid sommaruppehållet – sedan tar vi ny fart till hösten. Alla som följde Oskarshamn förra säsongen märkte ju att det är en lång serie med 30 omgångar, så det spelar ingen roll vem som leder serien efter 27 omgångar. Det handlar om att vara etta efter 30.

Division 1 är en gnuggarserie på många sätt, konstaterar Daniel Ahonen-Örn.

– Alla kan slå alla. Det gäller att vara med vid sommaruppehållet, så att det inte är för många poäng upp. Sedan kan man jaga lite när hösten kommer. Och förhoppningsvis står man där som segrare i omgång 30.

– I morgon kommer ett karaktärstest för oss. Det ska bli intressant att se hur vi tacklar den uppgiften. Det är en av de tuffaste bortamatcherna i serien.

Kan man säga att det är godkänt att ta en poäng i varje bortamatch samtidigt som man vinner hemma?

– Ja, för att vinna en serie så brukar man alltid säga att man ska vinna hemma och kryssa borta. Men som ledare vill man vinna både hemma och borta. Allt handlar om hur matcherna utvecklar sig. I morgon vill vi ha tre poäng, förstås. Och vi går alltid för seger.

”Vi vill göra något jäkligt bra i morgon”

Då har ni lagt matchen mot Lund bakom er?

– Ja, men det tog faktiskt några dagar den här gången. Men nu ligger vårt fokus på Tvååker. Vi vill göra något jäkligt bra i morgon, säger Daniel Ahonen-Örn.

Två spelare saknas i OAIK på lördagen:

Mittbacken Anton Agebjörn (tre gula kort) och mittfältaren Tamaz Tsetskhladze (skadade sig i lördags).

– Tamaz är bättre nu, så förhoppningsvis är det inget allvarligt.

Fick han en smäll mot revbenen?

– Ja, jag vet inte riktigt, på sidan i alla fall, när han landade efter en nickduell. Det var inte så bra i lördags och söndags – men nu verkar det som att det har gått framåt under de senaste dagarna.

Kan han vara med nästa helg (Falkenbergs FF borta den 14 maj)?

– Ja, han siktar på det. Vi får se – vi håller tummarna. Men det är ingen idé att stressa, med tanke på att det är många matcher kvar, säger Daniel Ahonen-Örn.

Daniel Ahonen, assisterande tränare i Oskarshamns AIK
Daniel Ahonen-Örn. Foto: Peter A Rosén

Grafik: Oskarshamns AIK

Dela gärna artikeln: