Frågetecknen kring brandstationen i Kristdala har skapat oro i näringslivet

2020-05-12 0 av Peter A RosénKRISTDALA

Frågetecknen kring räddningstjänsten i Kristdala har skapat en oro inom näringslivet i bygden. Lokala företagare anordnar därför ett informations- och diskussionsmöte under tisdagseftermiddagen.

Oron är, av förklarliga skäl, även stor bland brandmännen i Kristdala. Centerpartisten Magnus Larsson besökte stationen på måndagskvällen.

– Jag ville skapa mig en bild av situationen.

– Det är olika budskap som har förmedlats. Andreas Erlandsson (S) sa en sak i en intervju – och räddningschefen Jonas Neldemyer sa något helt annat i en intervju. Det är dubbla budskap som skapar oro. Vad är det egentligen som gäller? Det måste vi få svar på.

Hur går ni inom Centerpartiet vidare i frågan?

– Vi väntar på svar på vår interpellation till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson. Men vi kommer att fortsätta att driva frågan. Vi vill att räddningstjänsten i Kristdala ska ha kvar den nuvarande bemanningen, på 20 personer.

– Sedan gäller det att titta på vilka åtgärder som man ska vidta för att bemanna upp de tomma platserna. Det finns ett antal personer som är intresserade – och det är en bra början. Det är också viktigt att titta på deltidsbrandmännens arbetsvillkor och arbetsmiljö, säger Magnus Larsson.

– Sedan måste man titta på hur man rekryterar folk. Personalen på plats, här i Kristdala, har hittills tagit ett stort ansvar för rekryteringen. Men är det verkligen deras ansvar? Borde inte någon annan ta hand om den delen?

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Brandstationen i Kristdala. FOTO: PETER A ROSÉN