Fredrik Olofsson hoppas att en succé i IK Oskarshamn ska ta honom ända till NHL

Fredrik Olofsson hoppas att en succé i IK Oskarshamn ska ta honom ända till NHL

2020-08-01 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Målsättningen är att ta sig till NHL – via en succé i SHL och IK Oskarshamn.

Det säger den 24-årige centern/forwarden Fredrik Olofsson till vår tidning efter försäsongens allra första ispass i Be-Ge Hockeycenter.

Många av IKO-spelarna bekantar sig med isen under någon timme på lördagsförmiddagen.

Det är inget obligatoriskt träningspass med laget. Det är helt och hållet frivilligt – för dem som vill testa utrustningen (det första tränarledda passet på is hålls på måndag).

Glädjen är förstås stor. Det är givetvis underbart att vara tillbaka på isen efter flera månaders uppehåll.

 Oskarshamns-Nytt noterar att Fredrik Olofsson skickar upp den ena pucken efter den andra i krysset under den spontana skotträningen.

Det är naturligtvis omöjligt att dra några tvärsäkra slutsatser av det – men undertecknad får en känsla av att det här är ett mycket vasst nyförvärv.

– Det känns bra att vara tillbaka på isen. Det är nya grejer – men det känns inte så farligt. Det är kul, säger han.

”Allt känns bra”

– Det är skönt att vara här. Äntligen. Allt känns bra. Jag har promenerat på stan och kollat läget. Det verkar jättemysigt här. Och allt kring laget är väldigt trevligt. Stämningen är grym.

– Jag känner att jag kan vara mig själv – har bara varit här i en vecka, men det känns komfortabelt. Nu ska jag bara fixa till boendet också – och försöka få hit min tjej lite senare också.

Ditt boende är inte klart än?

– Nej, inte helt – men det är på gång.

Vad tycker du om staden Oskarshamn?

– Vi har lunchat och fikat på stan – här finns definitivt det som behövs, och mer än det. Det är väldigt mysigt. Och jag kommer att bo väldigt centralt, säger Fredrik Olofsson, som gjorde 34 poäng (10 mål) på 52 grundseriematcher i Modo i allsvenskan.

I SHL-kvalet mot Björklöven hann han med en poäng på två matcher innan allt blåstes av på grund av coronapandemin.

– Det var skitkul. Vi hade ett grymt gäng. Björn Hellkvist (dåvarande Modo-tränaren som har tagit över rodret i Leksand) gjorde ett väldigt bra jobb. Han brydde sig verkligen om sina spelare – och gjorde allt han kunde för att få ut det bästa ur var och en. Det uppskattade jag verkligen. Jag hade en bra säsong – jag tog enorma kliv som person. Jag tror att det kommer att hjälpa mig mycket under den kommande säsongen.

”En dröm”

– Staden (Örnsköldsvik) var också grym – och människorna var grymma. Synd bara att det blev som det blev i slutspelet. Men nu har jag fått en härlig möjlighet i Oskarshamn. Det är en dröm och en ära att få spela här. Det var svårt att tacka nej.

Fredrik Olofsson laddar upp inför sin allra första SHL-säsong.

Han var bara 14 år när han och hans familj flyttade till USA.

Hans pappa hade fått ett jobb i Colorado. Fredrik Olofsson blev kvar i Nordamerika ända fram till 2019, då han skrev på för Modo.

– NHL är slutmålet. Och det finns olika vägar som bär dit.

Ja, SHL är en bra väg…

– Ja, jag har inte jättebra koll på ligorna i Europa – men för mig kommer SHL efter NHL.

”Puckarna flyger in i mål”

– För mig handlar det om att hitta jämnheten. Det finns dagar då man inte tänker. Man bara kör – allt är så enkelt och kul och puckarna flyger in i mål. Det är det man vill hitta varenda dag. Jag ska bygga vidare på självförtroendet och försöka hitta bra kemi. Det känns bra att jag känner Kim (Rosdahl, som han spelade tillsammans med i Modo förra säsongen).

Känner du fler spelare i IKO?

– Ja, jag gick på college med Cooper (Brian) i USA. Franzén (Gustaf) kommer jag ihåg från landslagen, då vi var yngre. Likadant med Filip Karlsson. Tyler Kelleher är skitbra kompis med en av mina polare i Colorado. Hockeyvärlden är sjukt liten.

Hur kommer det sig att du valde IKO?

– Jag hade inte lämnat Modo om jag inte hade fått en bra roll i ett SHL-lag. Det enda jag frågade efter när jag gick till Modo förra året, var att få en ärlig chans. Det är det enda jag vill få här också.

Vilka förväntningar har du på dig själv?

– Jag har både kortsiktiga och långsiktiga mål. Jag försöker dela upp det i små steg. Givetvis vill jag producera. Jag har siffror i mitt huvud som jag kanske inte behöver dela med mig av. Jag har höga förväntningar på mig själv.

Vad tror du om lagets chanser?

– Det känns riktigt bra. Jag har spelat med Cooper tidigare – han är en grymt bra backpjäs . Han kommer att vara en stor tillgång. Joe Cannata var himla stabil i Björklövens mål förra säsongen – och så har vi Kim. Och de som är kvar i Oskarshamn sedan förra säsongen är riktigt bra.

– Vi ska verkligen bevisa att vi förtjänar att vara i SHL.

Vilken är din främsta styrka som spelare?

– Jag är snabb och jag har ett grymt handledsskott. Mitt spelsinne, från mitten av isen som center, är nog det som jag är bäst på. Jag har fått höra att jag gör mina medspelare bättre. Jag vill lyfta dem som jag har omkring mig – och naturligtvis vill jag stänka in några baljor också, svarar Fredrik Olofsson.

Fakta / Fredrik Olofsson

Ålder: 24 år (född 1996).

Född i: Helsingborg.

Längd: 186 centimeter.

Vikt: 84 kilo.

Position: Center/Vänsterforward.

Klubbfattning: Vänster.

Har spelat i: Colorado Thunderbirds, Green Bay Gamblers, Chicago Steel, Univ. Of Nebraska-Omaha, Rockford IceHogs (AHL), Modo Hockey (allsvenskan), svenska landslaget (U18).

Draftad av: Chicago Blackhawks (2014).

Aktuell som: Ett av nyförvärven i IK Oskarshamn inför den stundande säsongen i SHL.

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Fredrik Olofsson och Kim Rosdahl.
Fredrik Olofsson i samspråk med Tyler Kelleher (i mitten) och Markus Modigs (nummer 32).
Kim Strömberg, nyförvärvet från Finland (i mitten).
Dela gärna artikeln: