Frivilliga resursgruppen i Oskarshamn utsedd till Årets krisberedskapare

Frivilliga resursgruppen i Oskarshamn utsedd till Årets krisberedskapare

2021-11-25 Av av Oskarshamns-Nytt

OSKARSHAMN

”Utnämningen Årets krisberedskapare 2021 går till Frivilliga resursgruppen i Oskarshamn för deras insats med stöd till äldre under pandemin, men också för insats som frivilliga vid hantering av fågelinfluensautbrott och skogsbränder i mellanlänet under det år som gått”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Utmärkelsen delades ut av landshövding Peter Sandwall där Johny Maurits och Bo Svensson representerade Frivilliga resursgruppen i Oskarshamn.

Landshövding Peter Sandwall, Bo Svensson och Johny Maurits från Frivilliga resursgruppen, Ana Norlén beredskapsdirektör Länsstyrelsen Kalmar län. Foto: Länsstyrelsen Kalmar län

Priset som delades ut för sjunde året i rad går till någon person eller organisation som gjort något utöver det vanliga för att förbättra eller förnya krisberedskapen i länet.

Årets krisberedskapare utses av en jury. I juryn ingår beredskapsdirektör Ana Norlén tillsammans med företrädare för andra myndigheter och kommuner som arbetar inom ramen för Krissamverkan Kalmar län.”

– Vi är många som jobbar med krisberedskap i länet och med utmärkelsen Årets krisberedskapare kan vi få hylla den eller de som gör det där lilla extra. Med årets pris hyllar vi också de som gör insatser som bygger på eget och frivilligt engagemang. Viljan att bidra kommer också att vara en framgångsfaktor när vi nu är i en tid av att bygga upp landets totalförsvar, säger Ana Norlén.

Så här lyder juryns motivering:

”För att under den tid av pandemin då äldre rekommenderades att hålla sig hemma ha stöttat med inköp av dagligvaror till behövande i hela kommunen. I över ett års tid har FRG:s personal oförtrutet levererat livsnödvändigheter och stöttat över 150 personer. Deras insats har också fyllt en stor social funktion för de äldre som kanske haft detta som enda kontakt med omvärlden i tider när restriktionerna var som hårdast.

FRG har dessutom bistått vid hanteringen av utbrott av fågelinfluensa och ett antal skogsbränder och där varit en ovärderlig och uppskattad resurs.

Deras insats visar att de frivilliga organisationernas oförtrytliga arbete är avgörande för länets gemensamma krishanteringsförmåga.”

Dela gärna artikeln: