Fullmäktige röstade ja till en återöppning av Hultgården och Charlottagården

Fullmäktige röstade ja till en återöppning av Hultgården och Charlottagården

2021-11-15 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMN

Nu är det klart – äldreboendena Hultgården och Charlottagården i Misterhult ska återöppnas.

Frågan avgjordes i en votering i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamn på måndagen.

41 ledamöter röstade ja, sex röstade nej och en avstod.

Socialdemokraterna var en smula splittrade i frågan. Fullmäktiges ordförande Yvonne Bergvall (S) och S-ledamoten Åke Nilsson pläderade för ett nej. Bergvall pekade, bland annat, på det låga valdeltagandet. Nilsson tycker exempelvis att lokala folkomröstningar är en ”främmande fågel” inom parlamentarismen

Fullmäktigeförsamlingen har även röstat ja till en skattehöjning på nio öre per skattekrona. En höjning som är kopplad till återöppningen i Misterhult.

Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet röstade ja till en skattehöjning – övriga partier röstade nej.

I omröstningen vann ja-sidan med 29-19.

Därmed ligger skattesatsen på 22,35 kronor per intjänad hundralapp i kommunen, från och med kommande år.

Magnus Larsson (C) är en av dem som tycker att det är märkligt att majoriteten drar till med en skattehöjning i en fråga som står för en ytterst liten del av kommunens totala budget. Kommunens totala budget landar någonstans mellan 1,7 och 1,8 miljarder kronor. Finansieringen av återöppnandet i Misterhult kostar mellan 12,7 och 15 miljoner kronor, vilket är omkring 0,7 procent av kommuns sammanlagda budget.

Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är överens om att det går att finansiera återöppningen med hjälp av omprioriteringar i den befintliga budgeten.

Kommunalrådet Lucas Lodge (M) underströk vikten av att ta ansvar för kommunens ekonomi. Han konstaterade att det inte är roligt för Moderaterna att rösta ja till en skattehöjning, men att det helt enkelt är nödvändigt i och med att äldreboendena i Misterhult ska återöppnas.

Dela gärna artikeln: