Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fyra föreningar har skickat in en vädjan till tekniska nämnden i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMNS KOMMUN

Fyra föreningar vädjar till tekniska nämnden i Oskarshamns kommun:

”Bordlägg frågan om årsplan för kommunens skogsmark! Värna Våneviks Gammelskog genom att plocka bort området från årsplanens avkastningsmål”, skriver Skogsgruppen Oskarshamn, Oskarshamnsbygdens Fågelklubb, Föreningen Våneviks Gammelskog samt Museiföreningen Hård Klang i en gemensam apell till tekniska nämnden

Föreningenara hoppas på en bordläggning av frågan om förslag till årsplan för avverkningar i kommunens skogar under 2021.

”Tekniska nämnden sammanträder under tisdagen och kommer då att fastställa 2021 års avverkningsplan för kommunens skogar”, skriver föreningarna.

”Av största vikt”

 – Det är av största vikt att vi får partierna och ledamöterna i nämnden att bromsa in i den här frågan, säger Marit Stigsdotter från föreningen Våneviks Gammelskog.

”Våra organisationer kan inte på något sätt acceptera att kommunen planerar för skogsbruksåtgärder i och i anslutning till Våneviks Gammelskog där våra organisationer jobbar för fullt för att få till skydd för de stora natur- och kulturvärdena”, skriver föreningarna.

– Fågelklubben vill slå vakt om denna natur- och kulturskatt och vi har med oss länsstyrelsen och flera av regionens natur- och miljöföreningar i det här arbetet. Som alla vet vill länsstyrelsen bilda ett kulturreservat kring stenhuggarmiljön i Vånevik och då anser vi inte att vår kommuns ledning skall sabotera saken genom att planera för rena skogsbruksåtgärder i den här känsliga miljön, säger Jan Brenander från Oskarshamnsbygdens Fågelklubb.

”Få till en dialog”

”Vi måste få till en dialog och samarbete om Våneviksfrågan, nu har vi jobbat ideellt med detta i åratal utan att vår kommun tagit tag i frågan”, skriver föreningarna.

”De samverkande föreningarna menar att kommunen måste lösa den här knuten en gång för alla. Länsstyrelsen har nu väntat i årtionden på ett klartecken för att fortsätta med bildandet av ett kulturreservat kring stenhuggarmiljön och den engelska parken. Det är stora naturvärden som står på spel och vi har hela tiden försett kommunen med inventeringsresultat från området utan att man lyssnat på de fakta som presenterats. Att spara äldre skog kommer att bli en mycket viktig klimatåtgärd för att hantera koldioxidutsläppen och Oskarshamns kommun kallar sig eko-kommun och bör då anpassa sitt skogsbruk därefter”, skriver föreningarna.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS