Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD): Låt barnen fira julavslutning i kyrkan

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Många barn ser nu fram emot ett jullov efter höstens studier.

För att göra skolavslutningen stämningsfull och traditionsenlig hålls de ofta i de många vackra kyrkor som är en viktig del av vårt kulturarv.

”Rädsla”

Dock är det många skolor som drar sig för att vara i kyrkan, och låta elever ta del av det kristna budskap som julen handlar om, i rädsla att göra fel och bryta mot reglerna.

”Regeringen är fortsatt saktfärdig”

GUDRUN BRUNEGÅRD (KD), RIKSDAGSLEDAMOT

Det har nu gått drygt fem år sedan riksdagen uppmanade regeringen att konfessionella inslag ska få förekomma i offentliga skolor, i annan utbildning än undervisning, vid vissa tillfällen i samband med firandet av skolavslutningar och andra traditionella högtider.

Regeringen är fortsatt saktfärdig.

I ett svar på en skriftlig fråga från Kristdemokraterna i juni i år, beskriver utbildningsministern att man tillsatt en utredning som lämnat förslag i frågan.

Utredningen föreslår att skolor ska få förlägga firandet av avslutningar och uppmärksammandet av traditionella högtider i gudstjänstlokaler, men utan konfessionella inslag. Ministern hänvisade till att förslagen bereds inom regeringskansliet.

”Hukar”

Vi menar att regeringen hukar i en, för många, viktig fråga.

Inte bara bortser regeringen från att elever ska få ta del av kulturarvet utan väljer även att inte genomföra riksdagens tillkännagivande.

”Regeringens svar lämnar föga att hoppas på för barns möjlighet att kunna fira julavslutning i kyrkor”

Regeringens svar lämnar föga att hoppas på för barns möjlighet att kunna fira julavslutning i kyrkor. Att läsa en bön eller stämma in i en julpsalm verkar socialdemokraterna vända sig emot. Många skolor tvekar inför vad som är tillåtet och inte.

De behöver få ett klargörande nu.

Det är knappast skadligt för barn att bli påminda om varför vi firar årets största högtid.

Vi kristdemokrater fortsätter att uppmärksamma regeringen om riksdagens beslut. Om restriktioner med anledning av pandemin så tillåter, hoppas jag att skolor får tydliga riktlinjer så att barnen på julavslutningen kan få sjunga ”Nu tändas tusen juleljus” utan ängslan.

Gudrun Brunegård

Riksdagsledamot, arbetande ersättare Utbildningsutskottet, Kristdemokraterna

Foto: Peter A Rosén (Döderhults kyrka)

Gudrun Brunegård (KD). Foto: Sveriges Riksdag
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS