Edit Content

Hem

Extra

Tjänster

Kundservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD): ”Planerar Region Kalmar län för ambulanshelikopter?”

ANNONS

LÄNET

Planerar Region Kalmar län för ambulanshelikopter?

Det vill Gudrun Brunegård (KD) ha svar på.

”Bakgrunden är bland annat att en gemensam utredning gjord av sjukhusregionerna visar att ambulanshelikopter kan få stort genomslag ”för alla de vårdtagare som från tid till annan kan behöva en snabb och kvalificerad sjukvårdsinsats”, skriver Kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Kristdemokraterna har drivit frågan om behovet av ambulanshelikopter i Kalmar län under många år. Vi lever i en region med stora avstånd, mycket glesbygd, skärgårdar och eftersatt infrastruktur. Just en sådan region där en ambulanshelikopter kan göra skillnad på liv och död, säger Gudrun Brunegård.

”Region Kalmar län har flera pågående och beslutade processer kring fastighetsinvesteringar vid sina sjukhus. Flera miljarder ska investeras i om- och nybyggnationer. Eftersom regionen i dag saknar helikopterplattor vill Brunegård ha svar på om det finns med i planerna”, skriver KD.

– Dagens Nyheter hade nyligen ett reportage om Karolinskas nya ambulanshelikopter för patienter som behöver intensivvårdstransport med hjärt- och lungmaskin. De kan nå nästan hela Sverige. Där pekades tyvärr Kalmar län ut som ett negativt exempel på där deras satsning inte fungerar fullt ut. Eftersom vi inte har helikopterplattor måste patienter lastas om från ambulans till helikopter, vilket beskrivs som riskfyllt, fortsätter Brunegård.

”Frågan från Brunegård kommer att ställas på regionfullmäktiges sammanträde i Västervik på fredag. Den är ställd till regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S)”, skriver KD.

– Infrastrukturen vid våra sjukhus är eftersatt. I slutänden drabbar det länets patienter som inte får tillgång till snabbast möjliga vård. Det minsta man kan begära är att regionens politiska majoritet rättar till bristerna när man ska bygga nytt. Våra invånare har samma rätt till akutsjukvård som finns i andra delar av landet, säger Gudrun Brunegård.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS