”Håkan Juholt är en av de bästa talarna genom tiderna”

”Håkan Juholt är en av de bästa talarna genom tiderna”

2020-09-27 Av av Peter A Rosén


Dela gärna artikeln:

OSKARSHAMN

Tidigare idag listade undertecknad de vassaste talarna i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun.

Nästa steg känns naturligt.

Här listar jag de bästa talarna genom tiderna inom svensk rikspolitik:

  1. Olof Palme, Socialdemokraterna. Ohotad etta. En av världens bästa talare genom alla tider. Jag tänker, exempelvis, på jultalet 1972. Får gåshud varje gång jag lyssnar på det. Mannen var ett retoriskt geni: ”Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn. Det som nu pågår i Vietnam är en form av tortyr. Det man gör är att plåga människor, plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.”

Olof Palme krossade centerledaren Thorbjörn Fälldin, och alla andra motståndare, i debatterna.

2. Gudrun Schyman, Vänsterpartiet. Inte på Palmes nivå, men tveklöst i divisionen under Palmes mästarklass. Gudrun Schyman är en mycket skicklig retoriker. Hennes briljans var den stora förklaringen bakom Vänsterpartiets succé i valet 1998 (knappt 12 procent av rösterna).

3. Alf Svensson, Kristdemokraterna. Högsta pastorklass. Det bästa Kristdemokraterna har fått fram på det retoriska planet. Talade lugnt, sakligt och med ett stort engagemang. Mycket påläst och omtyckt.

4. Göran Persson, Socialdemokraterna. Säga vad man vill om HSB (Han som bestämde), faktum är att han var/är en mycket bra retoriker. Nästan i nivå med pastorn i Kristdemokraterna.

5. Håkan Juholt, Socialdemokraterna. Oskarshamnssonen är en naturbegåvning inom talekonsten. En av de bästa talarna genom tiderna. Retoriskt sett är han ljusår före Stefan Löfven (S).

Håkan Juholt. FOTO: KRISTIAN POHL / REGERINGSKANSLIET

6. Carl Bildt, Moderaterna. Jag betraktade honom länge och väl som en torrboll, men faktum är att karln har humor. Han är sanslöst skicklig på att lägga ut texten och han har sagt en del minnesvärda och roliga saker, som ”rödgrön röra” (från valrörelsen 1998).

7. Bengt Westerberg, Folkpartiet. Mycket duktig på att tala. Nådde fram till vanligt folk, vilket inte är det lättaste. Gick hem hos kvinnorna, dessutom.

8. C H Hermansson, Vänsterpartiet Kommunisterna. En ytterst intelligent och skicklig politiker. Även en vass talare. Ett citat från en av VPK-kongresserna har etsat sig fast: ”Nån jävla ordning ska det va i ett parti”.

9. Birger Schlaug, Miljöpartiet. Mycket vass i debatterna och oerhört skicklig i talarstolen.

10. Per Gahrton, Miljöpartiet. I princip lika vass som partikamraten Birger Schlaug.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se